Специализираната прокуратура е прекратила проверките срещу депутата от ДПС Делян Пеевски и бившият зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков. Това обяви днес по БНР ръководителката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Причината - липсват всякакви доказателства за извършено престъпление по българското законодателство.

"Това е направено, тъй като включително и проверяващият орган в лицето на Националната агенция за приходите (НАП), не констатира неправомерна дейност. В този случай прокурорът е в обвързана компетентност, не разполага с тези специални  знания, и в крайна сметка наблюдаващият прокурор се произнася по фактите и обстоятелствата такива каквито са по извършената проверка", обяснява Маджарова.

Разследванията на третия българин в списъка "Магнитски" - намиращият се в Дубай Васил Божков - обаче продължават, уточни тя.

През 2021 г. американското финансово министерство обяви, че трима българи са санкционирани за "значима корупция" по международния закон "Магнитски" - Пеевски, Желязков, Божков и техни фирми. Политическата кариера на Божков рязко секна, тъй като партията му не можеше да си отвори сметка заради санкциите. Пеевски обаче остана незасегнат, а ДПС обяви, че докато няма доказателства, е на негова страна.

Вашингтон нарече санкциите "най-голямото еднократно действие, насочено към корупцията в България досега". А Еврокомисията призова за пореден път за ефективна борба срещу корупцията.

Междувременно министърката на правосъдието в оставка Надежда Йорданова коментира решението на спецпрокуратурата. Според нея, то е доказателство, че парламентът правилно е решил да закрие спецзвеното. 

По думите й, днешната промяна в Закона за съдебната власт, с кояо се уреждат възможността на делегираните европейски прокурори да работят ефективно у нас е пореден ход в посока на това, да не се стига до ситуации като тази с "подаръкът за Пеевски и Желязков". 

"Така няма да се стига до днешната срамна ситуация - специализираната прокуратура в последния си ден направи подарък на няколко човека - на Делян Пеевски и Илко Желязков, като отказа да ги разследва. Това действително показа, че аргументите на НС да закрие тези прокуратури са били съвсем адекватни."

Министър Йорданова благодари на депутатите за подкрепата за измененията в ЗСВ, които бяха разработени от Министерството на правосъдието под ръководството на Надежда Йорданова.

Със закона се предвижда се европейските делегирани прокурори да бъдат обособени в самостоятелна структура, която да има собствена администрация, да бъде бюджетно осигурена и ще има самостоятелно секретно деловодство. Предвижда се и задължение държавата да осигури необходимата сграда. Освен това те ще могат да и да участват в съвместни екипи с разследващи полицаи и митнически инспектори.

Това е един неголям, но много важен законопроект, с който България с достойнство изпълнява своите задължения, за да осигури адекватни ресурси, за да може европейските делегирани прокурори да изпълняват действително независимо своите функции. Българският народ очаква справедливост. Българският народ иска злоупотребите с евросредства да бъдат разследвани и виновните изправени пред съда“, заяви правосъдният министър Надежда Йорданова след края на гласуването.

“Устояхте на всички опити да се установи власт на главния прокурор върху европейските делегирани прокурори. По този начин попречихте да бъде използвана политическа или друга задкулисна власт над работата на европейските делегирани прокурори”, каза още тя.