Върховният съд на Бразилия забрани напълно криптираният чат Telegram в страната и нареди на бразилския телекомуникационен регулатор да приложи спирането в рамките на 24 часа, съобщи "Ройтерс".

Причината - компанията не е реагирала на съдебни разпореждания за замразяване на акаунти, разпространяващи дезинформация.

Докато при руската инвазия платформата за комуникация е предпочитана от украинци и от години недолюбвана от режима на московския диктатор, в Бразилия тя се превърна в основен инструмент за поддръжниците на крайнодесния президент Жаир Болсонаро. Популярни социални мрежи като Facebook и Twitter започнаха да прилагат по-строги мерки срещу фалшивите новини.

Върховният бразилски съд също така нарежда на Google и Appleда премахнат Telegram от своите магазини за приложения. До 5 дни, или ги очаква глоба от 20 000 долара на ден.

А който бъде заловен да ползва VPN или друг метод за достъп до Telegram, също може да получи глоба до 20 000 долара.

Съдия Алехандре де Мораес ще решава и по други дела срещу Болсонаро. Президентът пък определи решението като "недопустимо".

Главният изпълнителен директор на Telegram Павел Дуров каза, че компанията му е пропуснала имейлите на съда и иска отлагане на забраната, за да получи шанс да „оправи ситуацията“. Дуров обещава да назначи представител в Бразилия и да създаде рамка, която ще позволи на компанията да отговаря по-бързо на належащите въпроси в страната.

"Извинявам се на Върховния съд на Бразилия за нашата небрежност. Определено можехме да свършим по-добра работа“, каза той.

Дали Мораес ще даде втори шанс на Telegram - Предстои да видим.