Два европейски транспортни коридора, минаващи през България, ще бъдат удължени до Украйна и Молдова.

Това стана ясно от днешно съобщение на Европейската комисия.

Брюксел предлага 4 европейски транспортни коридора да бъдат продължени до двете бивши съветски републики. През България преминават Рейнско-Дунавският коридор и създаденият тази година коридор, свързващ Егейско, Черно и Балтийско море.

Предложението е всъщност допълнение към това от 2021 г., което в момента се обсъжда от Европейския парламент и Съвета на ЕС. Става дума за преразглеждане на регламента за европейската транспортна мрежа TEN-T.

Разширението включва главните украински пристанища Одеса и Мариупол, изтъкна говорителят на ЕК Адалбер Янз. Предложението на Комисията цели да подобри транспортната връзка на Украйна и Молдова с ЕС.

„Тези коридори ще бъдат и главен приоритет за  възстановяването на транспортната инфраструктура в Украйна, щом войната свърши. Усилията ни да улесним износа на зърно от Украйна чрез коридорите за солидарност показаха и значението на съвместимостта в рамките на транспортната система“, коментира еврокомисарят по транспорта Адина Вълян.

България на няколко пъти предложи да помогне за износа на украинска пшеница през своите черноморски и дунавски пристанища.

Същевременно ЕК предлага Русия и Беларус да бъдат извадени от картите на TEN-T. Според „Берлемон“ сътрудничеството между ЕС и тези две страни в настоящия контекст не е нито подходящо, нито е в интерес на Общността.

Комисията предлага още железопътните линии в страните членки на ЕС, които имат граница с други членки, да бъдат с ширина, съответстваща на европейския стандарт. Целта е да се улесни достигането на украинските селскостопанскии други стоки до световните пазари.