България е готова да съдейства за транспортирането на украинска пшеница по железопътната си мрежа и чрез морските си пристанища във Варна и Бургас, както и „през Русе, Лом и Видин на река Дунав.

Това заяви зам.-министърът на външните работи Васил Георгиев, съобщиха от постоянното ни представителство в ЕС. Той участва в Съвет „Външни работи“ в Люксембург.

„Свидетели сме как Русия използва енергийните ресурси и хранителните доставки като оръжие, което е недопустимо. Трябва да помогнем на най-засегнатите държави и да предприемем бързи мерки за справяне с предизвикателствата“, каза още Георгиев.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурност Жозеп Борел определи действията на Русия като „съзнателна употреба на зърното като оръжие за предизвикване на глад в света“. Той изтъкна, че Москва, а не ЕС слага данък върху зърното.

Според Борел не се вижда възможност в близко време за спиране на военните действия в Украйна.

„Войната продължава и ще продължи още, като отнема огромен брой животи всеки ден след системно бомбардиране от страна на руската армия на всякакви цели - и военни, и цивилни. Изглежда, че Путин се опитва да унищожи Украйна физически  - нейната инфраструктура и градове, за да заличи дори идеята за украинска нация“, смята дипломат номер 1 на Брюксел.

Литва не налага свои национални санкции, а изпълнява решенията на ЕС. Така Жозеп Борел коментира руските заплахи заради решението на балтийската страна да спре железопътния превоз на обхванати от санкциите на ЕС руски стоки между Русия и анклава Калининград.

„Транзитът на хора и стоки, които не са обект на санкции, продължава", категоричен бе той.