След като вчера съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призова за общо явяване на вота с "Продължаваме промяната", днес той разшири кръга от организациите, които според него трябва да се включат. А от формацията на Кирил Петков и Асен Василев, която все още формално не е партия, обявиха - ръководството ще се събере, за да обсъди предложението.

Днес пред Нова тв Иванов посочи, че трябва да има обединение не само между ПП и ДБ, но и с всички знакови лица и неправителствени организации от протестите от изминалите години. И изброи: Инициатива "Правосъдие за всеки", БОЕЦ, "Ние идваме" на Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, известни като част от Отровното трио. Това, според съпредседателя на ДБ, щяло да покаже, че има амбиция за съставяне на голямо реформаторско мнозинство. Той обаче уточни, че говори от свое име, а не от името на дясната коалиция, където темата се дискутира отдавна и все още се. Но според Иванов обединение е "следващата форма на здрав разум".

Миналата неделя обаче премиерът в оставка Петков бе уклончив по темата. Засега от ПП смятали да си партнират с ДБ, но след изборите. С други думи - може следизборно обединение, но не и преди това.

Темата не е нова, като по информация на Клуб Z засега ПП е решила сама да се яви на изборите, изхождайки от това, че към момента социологията й отрежда почти равен резултат с този на първата политическа сила - ГЕРБ. Опасенията на ДБ обаче са, че двете формации делят един и същи електорат.

"Партийните активисти винаги предпочитат да са самостоятелно, но въпросът е какво мислим - за риска за една партия, или за страната", посочи Иванов в коментар за това няма ли ДБ да се слее и обезличи под шапката на ПП. - "Това са четвърти избори в рамките на месеци, да покажем, че сме си направили извода от това, което се случи - то имаше общо с липсата на диалогичност и как се взимат решения", допълни. 

"Ще четем някакви данни, които ни показват много повече какво са мислили хората преди две седмици, отколкото какво ще мислят след два месеца и ще дадем същия избор на хората, ще има поредната ниска избирателна активност", прогнозира Иванов какво ще се случи при липса на обединение.

Предложението на Иванов за още по-широко обединение обаче е новост и за ПП. "Продължаваме промяната" свиква Национален съвет, за да реши как да се яви на изборите, съобщи пред БНР депутатът Венко Сабрутев.

"Ще има Национален съвет, който ще реши как ще се явиме на изборите, предстои", добави той. 

Но не уточни кога ще се проведе той.

От Триото вече призоваха за обединение. Също вчера. 

"В продължение на политиката ни от последните три тура избори, проведени след протестите от 2020 г., смятаме за логично общото явяване на предстоящия извънреден парламентарен вот. Отговорно заявяваме, че ще предложим общо явяване на "Демократична България" и "Продължаваме промяната", като естествено продължение на усилията на гражданите, които свалиха режима на Борисов", посочват оттам.

Междувременно на 5 август съдът трябва да се произнесе по регистрацията на "Продължаваме промяната" като партия.