... Отговор, естествено, не може да бъде даден, тъй като са доста. Ето обаче историята на 4 наистина легендарни хита.

Големите творци могат да намерят вдъхновение и муза от неочаквани места. Такъв нестандартен източник на вдъхновение е играта на покер, която е повлияла на немалко музиканти и творци от най-различни сфери на изкуството, отбелязва днес WeRock.bg.

Редица песни, книги, филми, пиеси и картини са вдъхновени от най-популярната комарджийска игра на карти и са посветени на нея, пише роксайтът.

Смята се, че покерът възниква преди векове и постепенно се разпространява по целия свят. Предшествениците на играта на карти се зараждат в Азия, откъдето тя е пренесена в Европа, а след това и в Америка. Там достига до своя пик благодарение на игралните зали и големите турнири по покер, а през последните десетилетия се пренася и онлайн. На специализираните платформи покерът може да бъде намерен в разнообразни вариации и модалности, включително в игрите с крупие на живо. Те комбинират в едно онлайн изживяването с адреналина от залата.

В основата на всички тези разновидности обаче стои традиционната игра на карти, благодарение на която се зараждат класики като Ace of Spades и Shape of My Heart.

MOTORHEAD, Ace of Spades

Като една от най-емблематичните песни с покер тематика, "Ace of Spades" се превръща със сигуррост и в най-легендарното парче за Motorhead и една от най-разпознаваемите рок песни въобще.

Пусната е като сингъл през октомври 1980 г. и моментално се изкачва в класациите. В превод Ace of Spades означава Асо пика, което е най-силната карта в тестето, а песента е изпълнена с препратки към играта на карти. В основата на създаването ѝ стои фронтменът на бандата - легендарният Леми Килмистър.

Леми е запален по казино игрите и по-конкретно ротативките, а впоследствие дори си направил татуировка на емблематичното Асо пика. След смъртта на Леми неговият близък приятел Дейв Грол от Foo Fighters си татуира същия символ в негова чест.

ЕЛВИС ПРЕСЛИ, Viva Las Vegas

Същински химн на Града на греха, Viva Las Vegas е записана през 1964 г. от Краля на рокендрола към едноименния филм. Интересен факт е, че Елвис никога не изпява тази песен на живо - през публика, но за сметка на това тя започва да бъде изпълнявана от други изпълнители и става изключително популярна. Това е и едно от най-разпознаваемите парчета на безсмъртия певец.

СТИНГ, Shape of my Heart

На съвсем отсрещния полюс от тътена, който създават от Motorhead, този абсолютен шедьовър емблематична песен, вдъхновен от играта на покер, е дело на британския музикант Стинг в сътрудничество с китариста Доминик Милър. Песента излиза през 1993 г. и е използвана в саундтрака на филма "Леон". Това става и една от песните, символи на на соловата кариера на Стигн (след The Police), заедно може би с Desert Rose.

Песента разказва историята на играч на карти, който играе не за да спечели, а за да се опита да разбере логиката, която стои зад късмета и случайността. Стинг характеризира играча като философ, тъй като той търси висшата истина зад късмета, превръщайки играта в духовно преживяване, а не в действия, водени от алчност.

Тъй като е покерджия, той никога не показва истинските си емоции. Интересен факт е, че Стинг създава целия текст наум по време на разходка в гората, след като е чул знаменития риф на парчето от своя приятел Доминик Милър.

КЕНИ РОДЖЪРС, The Gambler

Песента The Gambler е написана от Дон Шлитц през 1976 г. и впоследствие е записвана от различни изпълнители, включително Джони Кеш. Кени Роджърс обаче е този, който успява да направи песента успешна и разпознаваема.

Неговата версия става кънтрихит номер 1 и си проправя път до попкласациите във време, когато кънтри песните рядко преминават границата на попа.

Издадена е през ноември 1978 г. като заглавна песен от албума му The Gambler, който пък му носи наградата "Грами" за най-добро мъжко кънтри вокално изпълнение през 1980 г.

Текстът на The Gambler разказва за среща на двама непознати във влак, които водят разговор за покер. Всъщност чрез метафоричното използване на покер термини, това се превръща в разговор за живота.

Може да се каже, че рефренът "всеки играч знае, че тайната на оцеляването е да знае какво да изхвърли и какво да запази" е не просто съвет за игралната маса, но и за живота като цяло.