Руският медиен регулатор "Роскомнадзор" поиска от съда да отнеме регистрацията на изданието "Новая газета", предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"На 26 юли в съда беше заведен иск от "Роскомнадзор" за признаване регистрацията на "Новая газета" като средство за масова информация за недействителна", заяви съдът в московския район "Басманни", където е постъпил искът. Датата за разглеждането му все още не е определена.

"Новая газета", една от независимите руски медии, съществуваща още от 1993 г., прекрати дейността си в Русия през март, след като реши да спре хартиеното си издание.

До този развой се стигна, след като вестникът получи предупреждения от медийния регулатор и беше принуден да свали от сайта си материали за руската инвазия в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Част от екипа на "Новая газета" след това създаде ново, европейско издание на вестника в латвийската столица Рига под името "Новая газета. Европа". Дългогодишният главен редактор на "Новая газета", Нобеловият лауреат Дмитрий Муратов, остана в Русия въпреки позицията си срещу конфликта в Украйна.

"Новая газета" вече подготвя защитата си срещу заведения от "Роскомнадзор" иск.

"Искът на "Роскомнадзор" се отнася за електронното издание на "Новая газета". Не печатното, а сайта. Ще подготвим защитната си теза, аргументи в наша защита. Готвим се усилено за съда", каза Надежда Прусенкова, прессекретар на главния редактор на изданието.