Руският президент Владимир Путин бе обвинен, че извършва екоцид в Украйна.

Това стана на протестна демонстрация в Брюксел. Тя се състоя на централния площад „Люксембург“, срещу входа на Европейския парламент.

Организатор бе природозащитната организация Rise for Climate Belgium („Надигни се за климата“ – Белгия). Освен екоактивисти в нея участваха и украинци.

Екоцид е масово уникожаване на растителния или животинския свят, отравяне на атмосферата или водните ресурси, както и извършване на други действия, които биха могли да предизвикат екологична катастрофа. Терминът е въведен през 70-те г., по време на войната във Виетнам.

„Тази организация иска екоцидът да бъде признат за престъпление. Дойдох тук, за да кажа, че това, което Путин прави в Украйна, е екоцид. Това е престъпление срещку човечеството“, заяви пред Клуб Z украинката Яна Бровдий, която от няколко години живее и работи в Брюксел.

Яна Бровдий

 

По думите ѝ руският лидер извършва престъпление както срещу Украйна, така и срещу цяла Европа.

„Нашите екосистеми са свързани. Като разрушава екологията в Украйна, Русия унищожава екологията и околната среда на цяла Европа. Континентът е заплашен също от обстрелваните АЕЦ в Украйна. Така че има риск и от ядрено замърсяване в цяла Европа“, допълни Бровдий.

Сънародникът ѝ Герман Новик от Одеса учи в Милано. Той пожела да говори пред Клуб Z на руски език.

„Отнасям се положително към руснаците, които не подкрепят Путин. А тези, които споделят неговите позиции, са врагове като самия него“, каза Новик.

Герман Новик (вдясно) издига лозунги за край на войната в Украйна. Негов приятел пък призовава руски военен кораб да откара Путин и Лукашенко на майната им.

 

Той опроверга твърденията, че украинците преследват рускоговорещите:

„Одеса винаги е била максимално интернационална. При нас говорят на всички езици – на руски, на украински. Имаме си и еврейско малцинство. Никога не сме имали проблеми. Измислиците за подтисканото рускоезично население вече престанаха да бъдат смешни. Такова нещо не е имало и няма да има. Просто всички са против режима на Путин, който е античовешки.“