Президентът на САЩ Джо Байдън и китайският лидер Си Цзинпин изразиха по време на телефонния си разговор принципно съгласие да се срещнат лично, заяви американски представител, който поиска да остане анонимен, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Двамата лидери "обсъдиха колко е важно да се срещнат лично и постигнаха съгласие екипите им да положат усилия за намирането на момент, който е подходящ и за двете страни", изтъкна представителят.

Президентът на САЩ Джо Байдън е заявил на китайския си колега Си Цзинпин по време на техния телефонен разговор, че американската позиция относно Тайван не се е променила. Това се казва в съобщение на Белия дом относно разговора между двамата, продължил над 2 часа.

Байдън е допълнил, че "САЩ се противопоставят твърдо на едностранните усилия за промяна на статута или за заплаха за мира и стабилността в Тайванския проток", се посочва още в изявлението.

Телефонният разговор между двамата бе проведен в момент, в който евентуална визита на Нанси Пелоси, председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес, съживи напрежението между САЩ и Китай, отбелязва Франс прес.