Държавният департамент на САЩ обяви вчера, че предлага 10 милиона долара за информация, свързана с намесата на Русия в американските избори през 2016 г., предаде Асошиейтед прес.

Институцията обещава награда за информация, свързана с Евгений Пригожин, който е близък сътрудник на руския президент Владимир Путин, с руската организация "Агенция за интернет изследвания" и с други хора и организации, за които се предполага, че са се намесили в американските президентски избори през 2016 г., които бяха спечелени от републиканеца Доналд Тръмп.

През 2018 г., в рамките на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за това дали Русия е координирала действията си с предизборния щаб на Тръмп, за да повлияе на изхода от президентските избори, на Пригожин и още 12 руснаци, а също така и на "Агенцията за интернет изследвания", бяха повдигнати обвинения в организирането на кампания в социалните мрежи, имаща за цел да посее разделение в американското общество и да засили шансовете на Тръмп за победа, отбелязва Асошиейтед прес.

Никой от обвиняемите не е бил изправян пред американското правосъдие.

През 2020 г. американското министерство на правосъдието се отказа от обвиненията срещу две руски компании с аргумента, че евентуално дело срещу корпоративен обвиняем, който не присъства в САЩ, би довело до разкриването на чувствителна информация във връзка със средства и техники, използвани от американските служби.

Отправено е искане от страна на САЩ за телефонен разговор между американския държавен секретар Антъни Блинкън и руския външен министър Сергей Лавров, заяви днес говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, съобщи Ройтерс.

Той добави, че Вашингтон все още очаква разговорът да се състои през следващите няколко дни.

Блинкън вчера заяви, че ще използва планирания разговор, за да притисне Лавров да отговори на "същественото предложение", което администрацията на американския президент Джо Байдън отправи към Москва, за да осигури чрез размяна освобождаването на двама американски граждани - баскетболистката Бритни Грайнър и Пол Уилън, които са задържани в Русия.

Но Лавров явно има различни планове. От руското министерство на външните работи съобщиха, че на този етап графикът на топ дипломата е запълнен. Захарова даде за пример важна визита на министъра в Ташкент.

Възможна ли е размяна на затворници?

Кремъл заяви, че възможната размяна на затворници със Съединените щати за американската баскетболна звезда Бритни Грайнър, трябва да бъде договорена тихо и без много шум, предаде Асошиейтед прес.

Според осведомен източник американското правителство е предложило да размени осъдения руски търговец на оръжия Виктор Бут за Грайнър и Уилън.

Попитан какво смята за американското предложение, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че размяната на затворници обикновено се договаря без знанието на широката общественост.

"Ние знаем, че подобни въпроси се обсъждат, без да се оповестява подобна информация, каза Песков в отговор на запитването. - Обикновено обществеността научава за това, когото аргументи са вече приложени."

Песков подчерта, че "не са финализирани никакви споразумения" и отказа да даде повече информация, съобщи Асошиейтед прес.

В отделно изявление говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че руски и американски представители са провели преговори за евентуална размяна на затворници, но "все още не се е стигнало до окончателен резултат".

"Ние изхождаме от предположението, че трябва да се отчетат интересите и на двете страни по време на преговорите", заяви Захарова.

Вчерашните коментари на държавния секретар Антъни Блинкън са първия случай, в който американското правителство публично оповестява, че предприема сериозни мерки за освобождаването на Грайнър.

Бритни Грайнър, която е двукратна олимпийска шампионка и част от отбора на “Финикс Мъркюри” от Женската национална баскетболна асоциация (WNBA) бе арестувана на летище в Москва през средата на февруари, като в нейния багаж бяха открити течности за електронни цигари, съдържащи масло от канабис.

В разрез с досега водената политика Антъни Блинкън заяви, че очаква да разговаря с руския външен министър Сергей Лавров, с когото да обсъдят предложената сделка за размяна на затворници, както и някои други въпроси. Това ще бъде първият им телефонен разговор, откакто Русия нахлу в Украйна, уточни Асошиейтед прес.

Русия от години проявява интерес към освобождаването на Виктор Бут, руски търговец на оръжия, наричан още "Търговецът на смърт". Той беше осъден на 25 години затвор през 2012 г. в САЩ по обвинения, че е извършвал незаконна продажба на оръжия на стойност милиони долари.