Депутати от Европейската народна партия (ЕНП) пристигат днес в София, за да разследват ареста на бившия премиер Бойко Борисов=

Това се казва в съобщение на парламентарната група на ЕНП - първата политическа сила в Европейския парламент. Новината потвърди за Клуб Z  Андрей Ковачев, зам.-председател на групата.

Мисията е бъде изпратена от Манфред Вебер – председателя на парламентарната група на ЕНП. Тя се състои от двама души. Това са Моника Холмайер - председател на Комисията по бюджетен контрол в ЕП, и Йерун Ленаарс - говорител на ЕНП в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Заедно с тях идва и Андрей Ковачев.

Двамата евродепутати са поискали да се срещнат с премиера Кирил Петков, вътрешния министър Бойко Рашков и главния прокурор Иван Гешев.

Манфред Вебер реагира моментално на ареста на Борисов на 18 март.

„Задържането на лидера на опозицията и бивш премиер на България Бойко Борисов повдига много въпроси, които трябва спешно да бъдат изяснени“, написа той във фейсбук тогава.

Германският християндемократ повдигна по-специално въпроса за обвиненията, свързващи Борисов с предполагаема злоупотреба с европейски средства. Вебер изтъква, че това „трябва да бъде разследвано без изключение“.

Партия ГЕРБ е член на ЕНП.