"За 12 години в ГЕРБ нямаха политическата воля да реализират този проект (б.р. - газовата връзка с Гърция). Така наречените евроатлантици скрито са работили в интерес на "Газпром" през всички тези години, въпреки огромната разлика в цената на руския и азерския газ."

Това заяви днес премиерът в оставка Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет. Той коментира специално пускането в търговска експлоатация на интерконекторната връзка с южната ни съседка, по която трябва да дойде цялото количество от 1 млрд. кубически метра азерски газ по евтиния дългосрочен договор. 

Петков обяви, че връзката трябва да получи Акт 16 в края на август. В момента е получен документ за Акт 14, а проектната компания ISGB уверила премиера, че до края на следващия месец може да набави всички нужни документи, така че търговската работа на тръбата да започне. 

"Реално цената на газа ще падне допълнително в момента, в който имаме Акт 16 и ползите от това съоръжение ще бъдат усетени от всеки български гражданин", подчерта Петков. 

И добави, че ако в следващия месец не се стигне до Акт 16, това би било означавало, че "отново сме се върнали в години, когато националният интерес не е бил водещият." Думите му са ясен сигнал, че прехвърля отговорността по продължаването на документната работа и към служебното правителство. 

Че пълното и ефективно функциониране на интерконектора ще свали цената на газа за потребителите у нас, потвърди и министърът на енергетиката в оставка Александър Николов. Той припомни и че Азербайджан е единствената страна, която може да доставя повече конвенционален газ в Европа и обяви, че ЕК имала интерес да увеличи количествата към континента. 

"Специално този проект ще позволи да се освободи капацитет през Кулата - Сидерокастра (откъдето в момента идват доставки до нас от Гърция) и това ще даде възможност за следващите правителства да осигурят алтернативи."