Министерството на енергетиката на сегашното правителство в оставка ще предложи сключване на договор за седем нови карго кораба с втечнен природен газ за България. Това заяви днес на последното заседание на Министерския съвет премиерът в оставка Кирил Петков. 

"Условието за получаване на тези количества е следващият месец служебното правителство и служебното Министерство на енергетиката да осигурят необходимата инфраструктура от Гърция и Турция", заяви още Петков. 

Това би трябвало да означава, че служебните министри ще трябва да договорят капацитет за разтоварване на терминала Ревитуса в Гърция, както и доставката от там до България. Както и разтоварването и доставката от Турция, където също има терминали за регазификация на втечнен газ. 

След правителственото заседание дойдоха и подробностите. Както се очакваше, договорът е с американска компания, чието име не бе назовано. Доставката осигурява общо един милиард кубически метра газ - 33% от годишното ни потребление. Договорът ще се подпише в сряда, но трябва да бъде препотвърден до 19 авуст. Според Петков и енергиният министър Александър Николов това дава гъвкавост на "Булгаргаз" да се откаже - ако намери по-добра оферта или ако не успее да осигури капацитет в Гърция и Турция. 

В конкретика - първият танкер, ако всичко е наред, трябва да пристигне през октомври. За него вече е осигурен капацитет в Гърция. 

Според Николов, първите три кораба ще осигурят доставки до декември, другите три - до края на март на следващата година. 

Добрата новина е, че цените са на база "Хенри хъб" в САЩ - най-ликвидната и евтина борса в света. Николов заяви, че това значи, че цената е с около 30 долара по-ниска от тази в Европа. Това не означава, че у нас ще пристигне евтин газ обаче. Защото трябва да се плати транспорт и регазификация. При всички положения обаче, цената би трябвало да е добра, сравнение с европейската. 

Правителството ще приеме и новата програма за компенсация на бизнеса заради цената на тока, считано от 1 юли до 30 септември. За крайните потребители ще бъде осигурен таван от 250 лв.

„По този начин правителството осигурява предвидимост на бизнеса през следващите месеци в условията на енергийни предизвикателства. Реално ще помогнем на 633 000 небитови крайни клиенти”, похвали се Петков.