Обиските, внесени в петък от МВР в Софийския градски съд "постфактум", се включиха по една ирония леко абсурдно в сагата с ареста на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Както е известно, след действията, стъпили на опцията в НПК "по неотложност", става въпрос за исканията за одобрение за претърсване и изземване. Те са внесени в петък след 16:30 ч и са "са свързани със задържаните в четвъртък вечерта политически фигури" - по думите на съда. Тези одобрения са нужни за претърсванията, които физически се случиха предната вечер - четъртък.

Системата за слуайно разпределение обаче посочи съдия Тони Гетов.

Той е многократно сочен от ГЕРБ като "кръвен враг", след като на 29 май 2014 г. даде четири години затвор ефективно по обвинението, че е отказал да разпише прилагането на Специални разузнавателни средства за бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново - Орлин Тодоров,

Сега Гетов си прави отвод - че няма да преценява обиските у Борисов и другите видни гербери.

"След произнасяне на присъдата, както Бойко Борисов, така и редица други ръководни дейци на ГЕРБ, твърдяха в медиите неистини, свързани персонално с мен и членовете на моето семейство", пише в разпореждането съдия Гетов.

Новият посочен съдия от системата за случайно разпределение е Вера Чочкова.

Ето и съобщението:

Съдия Тони Гетов, на който на случаен принцип бяха разпределени исканията за одобрение за претърсване и изземване, свързани със задържаните в четвъртък вечерта политически фигури, си направи отвод. Мотивите му за това са, че с присъда от 29.05.2014 г. по НОХД № С-155/2013 г. съдия Гетов е бил председател на съдебния състав, който е произнесъл осъдителна присъда срещу Цветан Цветанов (тогава зам.-председател на ГЕРБ).

След произнасяне на присъдата, както Бойко Борисов, така и редица други ръководни дейци на ГЕРБ, твърдяха в медиите неистини, свързани персонално с мен и членовете на моето семейство, пише в разпореждането съдия Гетов. Той посочва още разпоредбата на чл. 29, ал. 2 от НПК, според която не може да се произнесе съдия, ако поради определени обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото.