В четвъртък вечер МВР влезе в домовете на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, на финансовия министър от негово време (сменен от самия Борисов заради съмнения в "обществото, че бил на Пеевски") Владислав Горанов и Севделина Арнаудова - дясна ръка и глас на Борисов от десетилетия.

Действията са в условията на неотложост, което позволява прокуратурата и съдът да са по-изненадани сигурно и от Борисов, а работното обвинение е по члена за изнудване - 213а от Наказателния кодекс.

Повечето факти нататък са известни. 

Според документите на полицейската принудителна мярка (защото, както знаем, задържането до 24 часа в районното не е точно задържане, а вид административна мярка) за Бойко Борисов часовете текат от 19:30 ч, за Владислав Горанов - 18:56 ч и за Севделина Арнаудова - 19:25 ч.

МВР прави сериозн гаф - първо обявява сред обвинените и името на Менда Стоянова. После се оказва, че нея я няма - поне не и в тези процесуално-следствени действия (вероятно това идва от факта, че Васил Божков в изявленията си, че е рекетиран, намесваше и Стоянова - тогава икномическото острие на ГЕРБ в парламента, във връзка с прокарването на законови поправки в негова изгода, които намаляват дължимите такси върху печалбата, б.р.).

Така или иначе поради естеството на 24 часовата мярка, целият петък минава във взаимни обвинения между прокуратурата и МВР.

Първите твърдят, че полицията е действала неграмотно, към 9:00 сутринта още не е входирала нищо, както и че е допълвала материали чак до 20:30 ч.

Вторите казват, че още от сутринта - от входирането на инфомация чрез факс в 10:02 ч за досъдебното производство, прокуратурата с часове се е мотаела - първо, докато избере наблюдаващи прокурори, после е накарала полицаите да чакат часове и най-накрая са обявили, че няма де се срещат с тях, а да входират материалите в деловодството на СГП.

Така или иначе - фактът е, че става около 20 ч в петък и тримата с "административната мярка" излизат от ареста на Седмо РПУ.

В 21:30 прокуратурата дава късен брифинг, на който основна тема беше не това, което може да се очаква за наказателната отговорност - има ли данни за вина на трите лица. А - колко грешки са допуснати от органа, който ги сезира. И дума нямаше, че в хода на производството някои от тях може да бъдат наваксани - нали затова е компетентен прокурор, за когото се оплакаха, че в случая изобщо не е сезиран.

Казан кратко - брифингът беше изцяло срещу МВР.

Прокуратурата в лицето на младата говорителка на СГП изчете дълъг написан текст, в който се преразказваха показанията на свидетели по току-що начеващото досъдебно произовдство. От него се разбра, че :

а) първият свидетел е Кирил Петков

б) други са казали, че Божкв се е познавал, взимал е пари в пликове, когато се е срещал с Борисов или Горанов, но никой не е виждал да им ги предава на ръка.

в) трети са казали, че редовно е влизал само "по пура" в Министертвото на финансите (което също е достатъчно абсурдно, б.р.).

Ядката обаче е, че държавното обвинение надълго и нашироко обяснява защо МВР е некомпетентен орган изобщо да започне такова разследване. Както и че когато се касае за министри, законът е категоричен, че само следовател може да разследва. 

Оттук обаче следва и друго - прокуратурата постановява отказ от привличане на обвиняеми. Така няма на базата на какво да продължи (засега) производството, както и няма на база на какво да се искат 72 часа прокурорско задържане (не че някой си е "счупил краката" от зор, б.а.).

Държавното обвинение освен всичко друго обвинява МВР - че самото министерство не е поискало тримата да бъдат привлечени като обвиняеми. Показва описи, пратени от МВР.

Оттам отвръщат, че ПРБ си е спестила да покаже придружително писмо към описите, в което ясно се сочи и че освен материалите по досъдебното производство... са изпратени и материали по чл. 219 ал. 1 от НПК, което означава - за привличане на обвиняем.

Документът на МВР, в който пише "чл. 219 от НПК". Текстът му гласи: "Когато се съберат достатъчно доказателства за виновността на определено лице в извършване на престъпление от общ характер и не са налице някои от основанията за прекратяване на наказателното производство, разследващият орган докладва на прокурора и привлича лицето като обвиняем със съставяне на съответно постановление."

 

23:30 ч съвместно пресконференция дават Кирил Петков и Бойко Рашков. На нея, естествено, вътрешният министър вини действията на българската прокуратура, а премиерът декларира, че му има доверие. Между другото - изявление в същото посока прави и Асен Василев.

На нощната пресконфереция също премиерът заяви, че паралелна "европейска структура" също разследва.

Коя е тя? Вярно ли е това? И докъде и как "работи", може само да гадаем.

Между другото, нападателни статии с типичното "кафяво" съдържание в почивните дни в съответните "медии" се появяват срещу българския европрокурор и една от българските делегирани прокурори. Те говорят, че по-скоро има нещо такова.

Днес се чакат минимум две неща. Първо, от МВР се зарекоха, че отново ще входират постановлението за привличане на обвиняеми. Къде? Естествено, прокуратурата, която е "господар" на досъдебното производство... 

Наши източници обявиха, че това вече е станало сутринта.

Второ, Софийският градски съд на закрито заседание пък предстои да разгледа искания за одобрение за претърсване и изземване.  

Протоколите са входирани в петък късен следобед, т.е. - в рамките на посочения от НПК 24-часов срок. Но поради часа са насрочени за разглеждане от съда в първия възможен работен ден. Т.е. - днес.