Руската валута се стабилизира днес на нива от около 105 рубли за долар, на фона на връщането на руските суверенни облигации към борсова търговия, докато Русия се стреми постепенно да възобнови операциите на финансовите си пазари, предаде Ройтерс.

Трябва да се има предвид, че това е официалния курс на ЦБР и това не показва реалната търговия "на улицата".

След като рязко повиши лихвите в края на февруари след инвазията в Украйна, Руската централната банка запази основната си лихва на 20 процента в петък, 18 март. 

Институцията заяви, че ще започне да купува руските суверенни облигации, надявайки се да ограничи волатилността им, когато днес Московската фондова борса възобнови търговията с книжата.

Преди обяд рублата поскъпна с 0,3 процента до 104,48 рубли спрямо долар и загуби 0,4 процента при търговия от 115,15 рубли спрямо евро. 

При търговията преди начало на борсовата сесия, цените на някои деноминирани в рубли руски суверенни облигации паднаха с една трета, показват данните на Московската борса.

Търговията на руски суверенен заем се възобнови в 10:00 часа по Гринуич, когато започна основната сесия. 

Доходността на руските референтни 10-годишни държавни ценни книжа, която се движи обратно пропорционално на цените, нарасна до рекордните 19,74 процента при предпазарна търговия, преди да се установи около 13,3 процента при основната търговска сесия, където се очакваше да се намеси Руската централната банка, според данни на електронната система "Рефинитив ейкон".

Намесата на централната банка на пазара трябва да осигури допълнителна ликвидност на банковата система и да помогне на държавните облигации да се приспособи към новата среда, коментира инвестиционната компания "Сова кепитъл" (Sova Capital) и посочи, че краткосрочните лихвени проценти остават над основната лихва от 20 процента, макар и близки до нея.

Продажбите на държавни ценни книжа от нерезиденти, които са притежавали 19,1 процента от всички такива облигации към началото на февруари, няма да бъдат разрешени между 21 март и 1 април, съобщи Московската борса. 

Когато търговията на фондовия пазар се възобнови, тези инвеститори ще могат да извършват репо сделки (с уговорка за обратно изкупуване) и сделки с финансови деривати, както и да купуват ценни книжа, за да затворят късите си позиции, но не и да продават предварително закупени суверенни облигации, казаха от борсата.

За последно акциите и облигациите се търгуваха на Московската фондова борса на 25 февруари. След това централната банка ограничи търговията, тъй като западните санкции наложени в отговор на събитията в Украйна хвърлиха пазарите в паника.

По-късно днес долната камара на руския парламент ще обсъди номинацията на Елвира Набиулина за нов мандат като управител на Руската централна банка.