Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин нареди да се разследва мрежата от магазини за строителни стоки Leroy Merlin. Повод за проверката са тапетите за детската стая с карта на света, които са продавани в Leroy Merlin. На тази карта Крим е показан като част от територията на Украйна. Освен това самопровъзгласилите се за независими републики Южна Осетия, Абхазия и "ЛНР" и "ДНР" не били маркирани на картата.

Според изявление на уебсайта на Държавната дума, "загрижени жители на Москва", които са купили или видели "неправилни" тапети в магазините, се обърнали към Володин с молба да извърши проверка.

По думите на Володин, казусът с тапетите за детска стая е "пример за страна от НАТО, възползваща се от всяка възможност чрез регистрирана в нея компания, да прокарва своя дневен ред на руска територия".

"С това трябва да се борим", подчертава той.

Leroy Merlin, верига магазини за строителни стоки, подобно на френските компании Auchan (супермаркети за хранителни стоки), Decathlon (магазини за спортни стоки) и Danone (магазини за млечни продукти), по-рано заявиха, че въпреки въвеждането на икономически санкции срещу Русия от Европейския съюз, няма да напусне руския пазар.

По-голямата част от страните в света смятат анексирания Крим за част от територията на Украйна и не признават независимостта на Абхазия, Южна Осетия и сепаратистките републики на Донбас.