Министерството на отбраната е осигурило пълна прозрачност на целия процес на покупка на вторите Ф-16. Това посочва министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков. В социалните мрежи той публикува задочен отговор на Корнелия Нинова, след като при гостуване в "Панорама" лидерката на социалистите обяви, че е научила за подготвен инвестиционен разход за новите 8 самолета на последното задание на правителството - на 28 юли. Тогава тя и министрите на БСП напуснаха заседанието.

Драгомир Заков припомня, че още преди година тогавашният служебен кабинет е изпратил запитване за купуване на вторите осем самолета.

"На 19.08.2021 г. служебният министър на отбраната Георги Панайотов публично обявява, че е изпратено запитване за оферта до САЩ за вторите 8, съгласно одобрения през 2019 г. проект за инвестиционен разход (ПИР) за цял проект от общо 16 самолета (пълноценна ескадрила)", обяснява той. "През март 2022 г., след поемането на функциите ми като министър на отбраната, многократно съм брифирал и медиите и Комисията по отбрана в НС за хода на преговорите, включително, че съм настоял пред американската страна за втори преглед по линиите на проекто договора, с цел оптимизиране на разходите при максимално запазване на ключовите способности".

По дати е изброена е и хронологията на процеса на информиране на депутатите, обществото и министрите от кабинета до 28 юли.

"На 28 юли 2022 г., в оперативната част на заседанието на МС, информирах министрите защо ПИР не е влязал за разглеждане и, съответно, няма как да стигне до НС за одобрение. Точката бе обявена като ДОКЛАД, не "решение". Всичко това показва, че МО е осигурило пълната възможна прозрачност на целия процес по вторите 8 Ф16, започвайки още от служебния кабинет през август 2021 г."

Драгомир Заков обясни че ВВС имат въпроси, което ще наложи допълнителните разговори. Но пак припомни, че България трябва да отговори на офертата до началото на ноември.

"Отново ще призова българските политици: Долу ръцете от Българската армия! Сега тя има нужда от засилено внимание, себеотдаденост за мисията й, както и пълен национален консенсус, че без силна, мотивирана и добре оборудвана армия, няма да има България и българска нация!", подчертава Заков.