„Възобновяването на доставките от „Газпром“ няма да ни реши проблема и синьото горива няма да е по-евтино“.

Това заяви пред бТВ Ивайло Мирчев от „Демократична България“ в отговор на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Василев, че „сме по-украици и от украинците, които потребяват и транзитират руски газ“.

От 26 април, когато „Газпром“ едностранно спря доставките на газ за България, не е спирало газоподаването за бизнеса в нито една секунда, в нито един момент. Не само това - Чирен не е пълен, колкото хранилищата в Германия например, но е по-пълен, отколкото в същия момент в предишни години, подчерта Мирчев.

Според него „Газпром“ не е решение, защото в момента Русия спира доставките на държави с дългосрочни договори, които плащат в рубли. Той уточни, че доставките на синьо гориво в следващите месеци вече ще зависят от служебното правителство.

„Това беше причината ние да искаме да има правителство спокойно правителство, нормално, за да може то да води преговори с редица държави, защото трябва да си кажем честно - в  момента, за да има България газ за зимата, трябва да се говори с Ердоган например… Дългосрочните договори не се правят за месец, месец и половина никъде по света“, коментира Мирчев.