Природен газ има наличен, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ министърът на енергетиката в оставка Александър Николов.

Сега трябва да се вземат такива решения, които да направят разходите за него социално поносими, добави той.

Той допълни, че има много варианти за действие за 7-те договорени танкера със синьо гориво. Това включва използването на алтернативни трасета за доставка или препродаване на количества.

"Изключително грозно е да се работи със страховете на хората предизборно, ама изключително грозно! Всъщност, ако има някой по-добро решение - през цялото време сме питали всички, всеки един да заповяда и да каже, каза Николов.

Второто и третото карго с газ могат да бъдат разтоварени на алтернативни терминали. Дори и да не стане това, има механизъм да бъдат изкупени обратно или продадени с печалба за дружеството. Трябва да се търси гъвкаво и рационално решение към конкретния момент."

Александър Николов коментира и думите на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, че Москва е готова да възстанови доставките на газ за България, ако страната ни плаща по схемата, предложена от "Газпром".

Както и на различни експерти и личности от бизнеса и политиката, вещаещи студ през зимата, фалити и т.н. Той ги опроверга, по думите му нямало основания за тревоги, въпросът е казусът да се реши в дългосрочен план.

Енергийният министър в оставка посочи, че Русия продължава да използва синьото гориво като оръжие за политическо влияние, вместо като енергиен ресурс.