Взрив в складове за боеприпаси на “Емко” с отпаднала необходимост край Карнобат тази сутрин вдигна властите на крак.  Няма жертви и пострадали, предаде бТВ.

Постройките се намират на територията на бившите военни поделения, а местността е известна като „Погребите“. Площта е около 220 декара. 

„Към момента има само тлеене на определени огнища на мястото“, каза зам.- кметът на града Стефка Иванова.

"Към 4 часа сутринта е избухнал пожар с лек взрив преди това. Какво точно е станало в това е в компетенцията на разследващите органи, коментира за bTV оръжейният производител и собственик на „Емко“ Емилиян Гебрев. - Съгласно правилата, по-рано от 24 часа никой няма достъп до мястото, където се е случило. Това са складове, в които се съхраняват боеприпаси с отпаднала фирмена необходимост, на които съдбата не е решена - дали да бъдат унищожени или преработени.“

По информация от кмета на Карнобат Георги Димитров това е първият подобен инцидент в тези складове.

Преди 10 години - на 5 юни 2012 г., взрив в складова база за утилизация на боеприпаси на Петолъчката взе жертви, имаше и десетки ранени.

Емилиян Гебрев пред бТВ: Има нарушаване на външния периметър около взривените складове за оръжия

„Има нарушаване на външния периметър около взривените складове за оръжия", каза по-късно собственикът на склада за боеприпаси Емилиян Гебрев в предаването „120 минути“ по бТВ.

Той уточни, че районът около складовете се охранява от специализирана охрана, която е дала предупреждение, че се навлиза в охраняемия район.

„След известно време се е стигнало до пожара и взрива, добави Гебрев. - Не мога да ви кажа дали хора са провокирали взрива, тъй като до 24 часа след взрива, ако няма друг или не възникнат пожари, никой няма право да навлиза в района, такива са изискванията.“

Той допълни, че е разочарован от дейността на властите.

„За държавата е изключително важно никой да не ти се разхожда в тези райони и да прави каквото си иска. Докато чехите направиха всичко, за да изяснят техните случай на взривове в складовете им за боеприпаси, тук… правете си изводите сами“, каза Гебрев.

По думите му за предишни взривове в негови складове за боеприпаси така и не са установени извършителите 10-11 години по-късно.