С мнозинство от 14 на 3 гласа днес Пленумът на ВСС отхвърли възможността да се дискутират деяния на Иван Гешев отпреди началото на мандата му като основание за предсрочното му освобождаване. Това стана, като мнозинството бламира опитите да отпадне точка, която изрично закрепва срока на деянията.

Пленумът на ВСС обсъжда днес вътрешни правила - как да тече процедурата, предложена от правосъдната министърка Надежда Йорданова.

Монолитните гласове на мнозинството торпилираха и опита на Олга Керелска да внесе в движение редакция на правилата - да пише освен „са извършени“ (въпросните действия или бездействия на главния прокурор), да се добави „или продължили“ във времето на мандата му. Това не мина със същата категоричност.

Мина само корекция, предложена от Гергана Мутафова от прокурорската колегия - вместо „по време на“ да пише „в срока на“ мандата.

Единствените 3 гласа да не отпада "давността" бяха на председателката на ВКС Галина Захарова, на Атанаска Дишева и Олга Керелска. 

Дишева напомни, макар че "уж" обсъждат правила за сваляне на който и да е от тримата големи, всъщност....

"... Всички сте напълно наясно, че това правило се приема, за да бъдат игнорирани на ниво допустимост няколко – почти половината от посочените основания."

С днешната корекция те отпадат още "на входа" на процедурата поради недопустимост. Самата Неджда Йорданова ги изреди: от 9-те точки, на базата на които поиска "импийчмънт", отпадат осъждането на България от Баневи (защото Гешев е правил изказванята си по техен адрес, докато бе зам. главен прокурор), неразследването на отравянето на Емилиян Гебрев и делото срещу Елена Йончева (и двете - от времето на Цацаров) и аферата, известна като "Жоси" - тъй като тогава Гешев е бил в Градска прокуратура.

Самият главен прокурор прояви познатата си "духовитост", като каза:

"Някои колеги на г-жа Йорданова са се насочили към студентските ми години – казаха, че нямам диплома... Така че стигнахме до студентските години. 

В случай, че отпадне изискването от тази точка, има опасност да стигнем и до по-ранни периоди. Няма да мога да изведа доказателства и да се защитя, ако стигнем до ученическите ми години.

Надявам се да не стигнем да се проверява актът за раждане."

Той на няколко пъти използва по адрес на министърката - "лицата, които стоят зад г-жа Йорданова", без да посочи кои са заподозрените от него.

В негова защита се изправи традиционната "стена". Като Георги Чолаков обяви, че е напълно ясно - ако преди избора си някой от тримата големи е извършил нарушения или престъпления, тогава би имало други компетентни органи, които да ги проверяват, разследват или да го наказват дисциплинарно, при това по ясен и определен ред. За друго нямало "нито формална, нито правна логика".

Председателят на ВАС даде любопитен пример:

"Ако се установи, че съм се сбил в едно заведение през 1994 г., следва ли да нося отговорност, като са минали 20 години след това?"

Дори след като правилата, по които ще тече процедурата, бяха приети още днес, първо тече една седмица да се запознае Гешев с внесените "обвинения", а после - още една седмица за отстраняване на нередности по предложенията от страна на вносителя. Гешев се подписа показно "в ефир" още днес - че вече е запознат с материалите срещу него.

Към края на обсъждането Съветът прие, че още днес главният секретар ще връчи на главния прокурор постъпилото предложение. После ще се проверява щекотливата тема с допустимостта.

Георги Чолаков заяви:

"Трябва първо да чуем лицето, срещу което е направено това предложение."

Олга Керелска се опита да "спаси" темата с отхърлените точки, като каза, че: 

"Независимо от гласуването, ние трябва да вземем становище по всяко едно от твърдените основания (за импийчмънт, б.р.)."

А Чолаков я репликира, като наблегна:

"Ние дължим произнасяне по всяко едно внесено и допустимо основание."

На 4 април се разбраха да има извънредно заседание на Пленума, на което кадровиците ще се произнесат по допустимостта на предложенията.

Интересна е и съдбата на предишния пакет от предложения на Янаки Стоилов. Олга Керелска попита - кога ще се решава дали те няма да бъдат присъединени към сегашните.

Както е известно, там "Боец" обжалва решение на тричленен състав на ВАС - че не са страна по случая. От думите на Георги Чолаков днес стана ясно, че съдът е връчил преписи от жалбата им на другите три заинтересовани страни - ВСС, Министерството на правосъдието и на самия Гешев.

Така че нещата формално са на фаза "размяна на книжа".