Какво ли може да се крие под капака на „Кутия за хляб“? Вкусни печива по оригинална рецепта, разбира се.

Може сами да се убедите, като посетите пекарната на Вероника и Теодора на ул. „Крум Попов“ 64 в столичния квартал „Лозенец“.

„По професия съм маркетолог, а Теодора е юрист по образование“, разказва Вероника.

Пекарството дълго време било просто хоби за двете собственички, които са приятелки още от ученическите години. А ето така възникнала идеята за „Кутия за хляб“:

„Започна пандемията, имаме малки дечица, все повече се замисляхме за здравословните ползи от храната и какво слагаме на масата. Роди се идеята да имаме наше си място. След много месене на хляб и телефонни разговори скочихме в начинанието през юни 2021 г.“, обяснява Вероника.

Разказва, че е напуснала корпоративния свят, тъй като не е виждала пряк резултат от труда си.

„При направата на печива продуктът директно излиза от ръцете ти и отива при щастливия клиент. Процесът е удовлетворяващ. Не ни се чакаше повече. Пандемията можеше да продължи с години“.

С мисъл за здравето

Печивата, които може да откриете на витрините на „Кутия за хляб“, далеч не приличат на познатия фабричен бял хляб от супермакетите.

„Нашите хлябове не съдържат изкуствени добавки, подобрители, консерванти, оцветители, заместители и т.н. Натуралният хляб с квас има много полезни съставки, особено като се сравни с фабричния. Той е по-лесно смилаем, благодарение на полезните си бактерии в кваса и дългата ферментация, тъй като ние го подготвяме чрез дълго и бавно втасване в хладилник. По време на този процес полезните бактерии изяждат част от глутена в самия хляб, за да стане по-лесно смилаем".

Вероника посочва още, че натуралният хляб помага да се регулират нивата на кръвната захар и има високо съдържание на минерали и витамини.

За всекиго по нещо

Пекарната предлага различни видове натурален хляб с квас.

„Хляб от бяло пшенично брашно; 100 % пълнозърнест хляб; имаме хлябове от биолимец, с ръж и ленено семе“, посочва Вероника. „От белите – имаме с маслини, сушени домати.

Клиентите обожават и баниците с пълнозърнести кори.

„Също така приготвяме различни видове кексове, както и сладки тип cookies. Като говорим за тенденции – безглутеновото хранене и режим са доста популярни. Много хора се стремят да не комнсумират захар. Опитваме се да предложим различни продукти, подходящи за специфичните хранителни режими. Винаги може да направиш хляба по-добър, ако му отделиш повече време. Всички рецепти са авторски, дори да сме заимствали, винаги променяме и експериментираме, за да пасне крайният продукт на нашите вкусове и разбирания“.

Очаквано най-популярен си остава традиционният бял хляб с квас.

Екипът на „Кутия за хляб“

Докато Теодора се занимава основно с административната част на бизнеса, Вероника е поела оперативната.

„Всеки вижда романтичната част в пекарството, приятната миризма, ванилията, която се носи във въздуха. Но не е лесно да стартираш такъв тип бизнес“.

Затова петчленният "екипаж" на „Кутия за хляб“ се информира за световните тенденции в производството на хляб и се стреми да обновява менюто.  

"Работим с двама страхотни пекари", разказва Вероника. "И двамата имат много опит, а единият е бил и готвач, което ни дава предимство при смесването на различни вкусови и добавки, които са извън традиционните в пекарството“.

Бъдещето на „Кутия за хляб“

Пекарната разработва собствен онлайн магазин. Що се отнася до самите продукти, Вероника разкрива, че се планира развиването на безглутеновата линия и сладките печива без захар.

Скоро „Кутия за хляб“ може да се превърне и в нещо повече от име на пекарна, която има пълното основание да се гордее със своя хляб.

„Това, което искаме да направим, е една кутия, която съдържа в себе си натурален хляб и натурални печива. Идеята ни е да я изпращаме ежеседмично или два пъти в седмицата до хора, които се намират в по-отдалечени райони и не могат сами да отидат на пекарна и да си закупят качествени печива. Така че нашите продукти да стигнат и по-далече“.

---

Този материал е създаден по проекта „Малък бизнес, голям успех“ на Клуб Z.