Прокуратурата призовава на разпит премиера Кирил Петков, вицепремиера Асен Василев, както и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Причината – обиските в домовете на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, пиара му Севделина Арнаудова, както и в този на бившия финансов министър Владислав Горанов, съобщи Нова тв.

Все още няма информация кога ще бъдат проведени разпитите, както и какво е правното основание. Например, за разлика от Петков, Бойко Рашков и Асен Василев не са били свидетели досега по проверката, подета от МВР.

В същото време адвокатът на Борисов, Горанов и Арнаудова Менко Менков изчете лекция по право на брифинг от централата на партия ГЕРБ.

Менков изтълкува, че Софийски градски съд е обявил за незаконни действията на МВР (това не е точно така - всъщност съдът казва, че самият прокурор, който внася протоколите от обиск, е постановил, че те са незаконни и извъшени от некомпетентен орган. Прокурорът има това правомощие, следователно - съдът, казано просто, обявява, че няма как да взима отношение по въпроса, б.р.).

Менков посочи два големи според него порока на действията от четвъртък и петък. 

Според него действията на МВР "по неотложност" са неоправдани. Проверката на вътрешното министерство, базирана на показания на Васил Божков, е била три месеца и половина. А и касае действия от 2014 - 2019 г. Менков каза, че няма как някой от свидетелите да отиде при свидетеля Васил Божков и да го заплаши в Дубай - за да се претендира, че така се педотвратява престъпление.

"Абсолютно смешно е да се помисли, че някой от тримата може да стигне до него (Божков), да му повлияе по някакъв начин", обоснова той липсата на неотложност.

После обаче каза, че на практика показания от Божков в това досъдебно производство няма - тъй като най-малкото той не ги е дал пред компетентен орган - следовател ли прокурор (нищо че всъщност прокуратурата не ги иска, б.р.).

Менков даде примери от своята практика: че такива действия са допуснати от закона, примерно - претърсваш с разрешение от съда наркодилър, но нямаш разрешение за колата му или за съседния двор. Където подозраш, че може да е скрил улики - това било по неотложност.

И вторият проблем, който адвокатът изтъкна - че МВР е некомпететен орган в случая. Тъй като НПК е категоричен, че само следовател може да разследва, щом се касае за престъпления, евентуално извършени от членове на Министерския съвет. Към датите на деянията тримата посочени са имали такова качество.

"Никой български съд не може да одобри действия от некомпетентен орган. Противното би означавало пълно игнориране на разделението на властите и установения правов ред", каза адвокатът.

Той сравни, че това било все едно той да отиде да претърсва (?!).