Здравословното състояние на бившия приближен на Владимир Путин – Анатолий Чубайс, е сред коментираните теми в италиански издания днес. Бившият доверен човек на руския президент е в сериозно здравословно състояние в болница в Сардиния, в Италия, пишат „Република” и „Today.it”, цитирани от БТА.

Шейсет  и седем годишният руски икономист беше смятан за много близък до Путин до март тази година, когато напусна Русия един месец след началото на войната в Украйна. Чубайс е бил на почивка на италианския остров Сардиния, в северната част на острова, в курорта Коста Смералда. Там внезапно се появили първите му симптоми на влошено състояние. „Не си чувствам ръцете и краката”, казал той на съпругата си. Последвало приемане в интензивно отделение в местна болница, твърдят италински медии.

За влошеното здраве на Чубайс вчера съобщи и руската телевизионна водеща Ксения Собчак, дъщеря на кмета на Санкт Петербург -  Анатолий Собчак. Тя каза, че е получила информацията от а съпругата на Чубайс  -  Автодия Смирнова.  Собчак обаче не каза къде е приет за лечение Чубайс, а само заяви, че става дума за клиника в европейска страна и че бащата на руската приватизация, който беше и специален пратеник на президента по климатичните въпроси, страдал от синдрома на Гилен-Баре - рядко автоимунно неврологично заболяване, увреждащо периферните нерви.

Дали наистина става дума за това заболяване, или Чубайс е имал симптоми на отравяне, питат италианските издания. Те подчертават, че и британското издание „Дейли мейл” е развило подобна хипотеза. Потвърждения на тези предположения няма, но Кира Ярмиш, говорителката на руския антикорупционен активист Алексей Навални, написа в Туитър: „Това е репутацията на Кремъл. Никой всъщност не се съмнява, че Чубайс е бил отровен”.

Не за първи път противници на Путин биват отравяни, отбелязват италианските издания. Бившият украински президент Виктор Юшченко остана обезобразен след отравяне, бившият руски шпионин Александър Литвиненко умря отровен в Лондон, Навални се възстанови от отравяне и сега е в руски затвор. Изданията припомнят и случая със Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Руската агенция ТАСС съобщава, позовавайки се на човек от обкръжението на Чубайс, че състоянието му се подобрява след започналото лечение. А самият Чубайс според Ксения Собчак е заявил, че състоянието му е от средна тежест и стабилно.

Точните причини за възникването на синдрома на Гилен-Баре са неизвестни, но в повечето случаи болестта възниква след прекарани различни бактериални или вирусни инфекции.  Преди година медици казаха, че разполагат с първи пълноценни доказателства, че болестта може да възникне и след заразяване с новия коронавирус. Те също така казаха, че са открили, че някои ваксини срещу COVID-19 увеличават честотата на неговото развитие, отбелязва агенцията, но не посочва нито кои са имената на медиците, направили тези изводи, нито каква е тяхната националност.

През март Путин подписа указ за освобождаване на Чубайс от длъжността на специален представител за връзките с международните организации в областта на постигането на целите за устойчивото развитие. От обкръжението на Чубайс казаха тогава, че той е напуснал Русия още същия месец с частен самолет, посочва още агенцията.

Русия е готова да помогне за лечението на хоспитализирания в чужбина Анатолий Чубайс, ако такава помощ бъде поискана. Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Той окачестви като "печална" новината за влошеното здраве на Чубайс, бивш приближен на Владимир Путин, и му пожела скорошно оздравяване. Песков подчерта, че Москва не разполага с подробности, но винаги се опитва да помага на руски граждани, какъвто е Чубайс.