Анатолий Чубайс, бивш ръководител на държавната корпорация "Роснано", бивш ръководител на RAO UES и бивш вицепремиер на Русия, който през последните години беше представител на Владимир Путин по устойчиво развитие и климат в международните организации, подаде оставка от поста си и напусна Русия, предаде Bloomberg, позовавайки се на два източника, запознати с въпроса.

Руската държавна агенция ТАСС потвърди напускането му от поста на специален пратеник на Путин.

Според източници на Bloomberg Чубайс изрично се позовава на противопоставянето си на войната, която Кремъл започна на 24 февруари в Украйна.

66-годишният корпоративен шеф беше един от първите високопоставени руски представители, които прекъснаха връзките си с Кремъл заради инвазията на Русия в Украйна. Войната продължава почти месец, през което време повече от 3 милиона бежанци напуснаха Украйна, няколко украински града бяха разрушени и на практика изтрити от лицето на земята, а западните страни наложиха тежки санкции на Русия.

66-годишният Чубайс е един от малкото икономически реформатори от 90-те години, които останаха на власт. Чубайс се смята за "архитект" на руската приватизация през 90-те години. През 1991-1994 г. е ръководител на Руския държавен комитет за управление на държавната собственост, през 1992-1994 г. - вицепремиер на Руската федерация при министър-председателя Виктор Черномирдин, след това ръководител на президентската администрация и министър на финансите при президента Борис Елцин.

При Владимир Путин Чубайс заемаше ръководни позиции в големи държавни компании, включително RAO UES и Rosnano, докато не беше назначен за пратеник на устойчивостта през 2020 г. Bloomberg отбелязва, че Чубайс е развил връзки с чуждестранни висши служители и организации.