Полският президент Анджей Дуда трябва да представи предложение за мироопазващата мисия на НАТО в Украйна на срещата на върха на алианса в Брюксел на 24 март, предаде украинският сайт НВ.

Той цитира полското издание Onet.pl според което Министерството на националната отбрана на Полша в момента работи усилено по документа, след което той трябва да бъде съгласуван с кабинета на президента и Бюрото за национална сигурност.

Отделно днес, полският министър на икономическото развитие и технологиите Пьотр Новак обяви, че страната му ще поиска съдействие от САЩ за изключване на Русия от групата на 20-те най-развити икономики в света Г-20, предаде гръцкият всекидневник "Катимерини". Според него Новак е казал, че е обсъдил въпроса на срещи, които имал миналата седмица във Вашингтон.  

НАТО многократно заяви, че няма да се намесва във войната в Украйна, а само ще укрепи отбраната на своите членки пряко застрашени от нея.

Американски военен в началото на войната обаче коментира за Си Ен Ен, че алиансът едва ли ще може да запази тази своя позиция при голяма хуманитарна трагедия в Украйна и допусна, че натовски войски могат да влязат там като мироопазваща сила в зоните под контрола на Киев на определен етап от конфликта.

САЩ разглеждат Полша като свой ключов съюзник в Европа. Страната, в която са базирани вече 10 000 американски войници, реши да удвои числеността на армията си и е сред най-настоятелните привърженици на по-активна помощ на Запада за Украйна.

Полша беше предложила да удовлетвори молба на украинското правителство да му предостави своите изтребители от съветско време МиГ-29, но САЩ я възпряха, защото според тях такава стъпка би въвлякла НАТО във война с Русия. Тогава полският премиер Матеуш Моравецки каза, че страната му оставя въпроса на колективното решение на съюзниците от НАТО.

Срещата на върха на алианса в Брюксел вдругиден е посветена на войната в Украйна и в нея ще вземе участие лично американският президент Джо Байдън. След срещата неговата програма предвижда той да посети Полша.