Руските въоръжени сили са унищожили нова лаборатория в атомната електроцентрала в Чернобил, която, наред с други неща, работи за подобряване на управлението на радиоактивните отпадъци, съобщи украинската държавна агенция, отговаряща за забранената за достъп зона на Чернобил, цитирана от Асошиейтед прес.

Руските военни завзеха изведената от експлоатация централа в началото на войната. Забраненият за достъп периметър е замърсената зона около централата, където през 1986 г. се случи най-тежката ядрена авария в света.

Държавната агенция заяви, че лабораторията, чието изграждане с подкрепата на Европейската комисия струва 6 млн. евро, е открита през 2015 г.

Лабораторията съдържа "високоактивни проби и проби от радионуклиди, които сега са в ръцете на врага, който, надяваме се, ще навреди на себе си, а не на цивилизования свят", се казва в изявлението на агенцията.

Радионуклидите са нестабилни атоми на химични елементи, които отделят радиация.

При друго тревожно развитие на събитията украинската агенция за ядрено регулиране заяви в понеделник, че радиационните монитори около централата са спрели да работят.

БТА