Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че мирните преговори с Русия за прекратяване на продължаващата вече месец война са били трудни и понякога конфронтационни, но добави, че "стъпка по стъпка се придвижваме напред", съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Във видеообръщение Зеленски каза също, че 100 000 души живеят в обсадения град Мариупол при нечовешки условия, без храна, вода и лекарства.

Въпреки че руските и украинските преговарящи разговарят редовно и двете страни твърдят, че са далече от сделка.

"Продължаваме да работим на различни нива, за да насърчим Русия да се придвижи към мир ... Украинските представители участват в преговорите, които се  провеждат практически всеки ден. Те са много трудни, понякога конфронтационни", каза Зеленски. "Но стъпка по стъпка се движим напред."

Той също така обвини руските сили, които атакуват Мариупол, че осуетяват опитите за евакуация на цивилни от града.

"Към днешна дата в града има около 100 000 души в нечовешки условия, напълно блокирани, без храна, без вода, без лекарства, подложени на постоянен обстрел, постоянни бомбардировки", каза той.

Настъплението на руските военни в Украйна продължава да се забавя поради големи логистични трудности, заяви високопоставен служител на Пентагона, който говори пред медиите при условие на анонимност, съобщи ДПА.

Според източника от американското военно министерство при руските войски в Украйна има недостиг не само на храна и гориво, но и на подходяща екипировка за студено време за войниците.

"Получихме данни, че някои войници действително са пострадали и са били извадени от бой поради измръзване", каза той.

Войниците също така са имали проблеми с комуникацията помежду си, каза той.

Служителят на Пентагона обясни логистичните трудности с продължаващата силна съпротива от страна на украинците и лошото планиране. Твърди се, че затрудненията с доставките на гориво са засегнали и руските военни кораби в морето.

"Те са загрижени дали ще им е възможно да поддържат корабите си заредени с гориво", каза той.

Смята се, че в момента руските сили обстрелват от морето обсадения пристанищен град Мариупол. В Азовско море руснаците са събрали около седем кораба за тази цел, каза американският военен.