"Един полиитически съд ще изчезне и всички ще се ползваме от благата на общото правосъдие."

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в дебата по промените в Закона за съдебната власт на първо четене, с които се закриват специализираните съд и правосъдие.

Промените бяха приети със 134 гласа "за", 73 "против" и без въздържали се.

"Този съд беше създаден като политически съд. В България винаги има стъпки, но няма прогрес. Това беше ясно политическо намерение - да се избяга от темата да се реформира прокуратурата, да разследва тя корупцията, местните зависимости.

Това е работа на прокуратурата. Господарят на досъдебното производство е големият проблем на Бъгария, не е реформиран и няма полтическа воля за реформиране", каза Иванов.

И допълни:

"Съдът е като филхармонията. Освен партитурите има културни натрупвания, колективен дух, слух, който се възпитава и култивира.

Този съд беше създаден с намерение да бъде политически съд. Нямаше дори достатъчно кандидати. Всички знаеха, че той се създава като политическа поръчка."

Иванов се съгласи с изявленията, че "това не е съдебна реформа", изговаряни включително от Иван Гешев:

"Съдебната реформа е огромен комплекс от най-различни мерки. Ще премахнем нещо, което създава условия за съмнения дали правосъдието е безпрострастно и равно за всички. Това е водеща цел на съдебната реформа. Общите съдилища, общият ред ще се прилага за всички", обясни Иванов.

Тома Биков (ГЕРБ) репликира, че всичко което казва Иванов, няма никакво значение.

"Няма как да ви вярваме. Никаква реформа няма да направите, би трябвало да има конеснсус, консенсус в този парламент няма да има", декларира Биков.

Иванов му отговори, че освен да водят политическа борба, политиците носят отговорност и пред своите избиратели.

"Да напраивм това, което трябва да бъде направено. Ние имаме тази сила, която са ни дали избирателите, правим с нея това, което можем", каза Иванов.

Крум Зарков (БСП) изтъкна, че не са много законите, които са били разглеждани на първо четене три пъти. Той заяви, че специализираното правосъдие се е превърнало в символ на репресивната власт.

"Закриването е неизбежно. Има ли нужда страната ни от специализирано правосъдие в този си вариант? Когато един престъпник влияе на един съд, трябва да вземем мерки. Създаването на този съд се оказва неефективно.

Трябва да бъде решено по друг начин. Когато на практика временните мерки са по-важни от постоянните, когато е страшно задържането, а не присъдата, тогава един орган е бухалка.

Организираната престъпност не изчезна, сля се с властта, това Специализираният съд го проспа", каза още Зарков.

Правосъдният министър НАдежда Йорданова заяви, че дебатът не е прибързан. И изтъкна, че специализираните прокуратура и съд от 5 години се занимават с корупция по високите етажи на властта и не просто няма присъди, но няма дори разследвания и обвинения.

Петър Кьосев ("Продължаваме промяната") заяви, че промените в този зкаон са предпоставка за началото на реформата.

"Съдебната реформа не се изразява в закриването или реформата в два органа. Просто защото те не се харесват на управляващата коалиция, без нито един професионален аргумент.

Понякога много бързо откриваме нещо по препоръки. След това много бързо го закриваме", заяви Екатерина Захариева (ГЕРБ).

Според нея специализираното правосъдие е работило добре по организраната престъпност, но има какво да се желае по отношение на корупцията.

Андрей Михайлов ("Има такъв народ") посочи, че в програмите на всички партии от управляващата коалиция е заложено закриването на специализираното правосъдие.

"Този съд не оправда целта, за която беше създаден. Създаде се, за да се заобиколят някои съдилища. Специализираният съд е дом на СРС", каза Михайлов (явно имайки предвид, че традиционно Спецсъдът гледа около 3 % дела по същество, но пък бълва хиляди разрешения за пилагане на СРС, б.р.)

Цветан Енчев (ДПС) заяви, че обществото иска присъди, но не на всяка цена, а справедливи.

"Дирекното закриване лъха на саморазправа, възможност за определени дела срещу определени хора да не стигнат до присъда", каза Енчев.

Явор Божанков (БСП) заяви, че специализираното правосъдие е девалвирало покрай казуса с Васил Божков.

"Нали никой не вярва, че стотици милиони са отклонени просто така? Това без чадър няма как да е станало.

Точно тук специализираното правосъде девалвира, дори когато Божков дъни старите си другарчета, издава ги. Това е големият провал", каза Божанков.

И допълни:

"Виновни са малоимотни гърци, бездомници, клошари, не се стигна до високите етажи на властта."

Без изненади, и според Дани Каназирева (ГЕРБ) това не е съдбена реформа.

"Прехвърляте едни дела от един съд в друг съд, без да подобрявате правната уредба", обясни тя.