Има вероятност доставките на седемте танкера с втечнен газ, обявени на финала на правителството "Петков", да бъдат отказани „под някакъв благовиден предлог" и действията на служебното правителство да са в тази посока. Това стана ясно от интервю на бившия ни посланик в Москва  Илиян Василев тази сутрин пред БНР.

"Скептик съм, че ще бъдат потвърдени", коментира той.

И посочи, че в обществото съществува устойчив стереотип, че руският газ е по-евтин, защото е по-близо географски.

"Някакви доставки на газ от Русия не можем да изключим. Те и сега се реализират - през други руски фирми или дъщерните дружества. Въпросът за отказ напълно от руски газ стои в обозримо бъдеще, чак когато ЕК реши да наложи забрана на руски газ. Дотогава опциите за използване на руски газ си остават", коментира още Василев.

Според него дали ще се справим с газовата криза, означава "достатъчно газ, но той също да бъде на приемлива цена".

По думите му въпросът дали служебното правителство ще възстанови отношенията с "Газпром" има две посоки – "дали сериозно мислят да възстановят договора и в какви обеми".

"Скептик съм, че Русия ще си промени условията. Тя и Митрофанова каза – ако искате газ, трябва да приемете да плащате в рубли. И второ, той (служебният министър на енергетиката Росен Христов – бел. ред.) не може да управлява риска на руския договор. (…) Доколкото разбирам, новият министър има добро познанство с Русия, работил е там, има много активни контакти, може да ги използва, но съмнявам се силно, че ще може да постигне някакви благоприятни условия или пък особено да намали цената под онези обективни репери...", каза още Василев.