Прессекретарят на руския президент Владимир Путин призна, че Русия все още не е постигнала нито една от военните си цели в Украйна и отказа да отрече, че Москва може да прибегне до използването на ядрено оръжие, предаде CNN.

В интервю за Кристиан Аманпур от CNN във вторник Дмитрий Песков многократно отказа да изключи, че Русия ще обмисли използването на ядрени оръжия срещу това, което Москва смята за „екзистенциална заплаха“.

На въпрос при какви условия Путин би използвал ядрения капацитет на Русия, Песков отговори, „ако това е екзистенциална заплаха за страната ни, значи може да стане“.

По-рано Путин е намеквал за използване на ядрени оръжия срещу държави, които смята, че заплашват Русия. Още през февруари руският президент каза в телевизионно изявление:

„Без значение кой се опитва да ни застане на пътя или още повече да създава заплахи за нашата страна и нашия народ, те трябва да знаят, че Русия ще реагира незабавно и последствията ще бъдат такива, каквито никога не сте виждали в цялата си история."

След това той каза по време на телевизионна среща с руски представители на отбраната, че „длъжностни лица във водещите страни от НАТО са си позволили да правят агресивни коментари за нашата страна, затова с настоящото нареждам на министъра на отбраната и началника на Генералния щаб да поставят възпиращите средства на руската армия в бойна готовност."

На въпрос какво Путин мисли, че е постигнал досега в Украйна, Песков отговори:

"Е, първо, още не. Той все още не (го) е постигнал."

Говорителят каза, че „специалната военна операция“ – евфемизъм за руската война срещу Украйна – „продължава стриктно в съответствие с плановете и целите, които са били установени предварително“.

Песков също повтори исканията на Путин, като каза, че "основните цели на операцията" са "да се отървем от военния потенциал на Украйна", да се гарантира, че тя е "неутрална страна", да се премахнат "националистическите батальони" на Украйна, тя да приеме, че Крим – анексиран от Русия през 2014 г. – е част от Русия и че отцепилите се рускоезични анклави около Луганск и Донецк „вече са независими държави“.