Картата за епидемичната обстановка в областите София-град, Силистра и Варна показва, че те са в Етап 2 на COVID кризата.

Според Националния оперативен план за справяне с пандемията, приет от Министерския съвет на 14 юли 2022 г., за областите, попадащи в Етап 2, се предвиждат освен въведените в етап едно мерки - носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, в обекти за предоставяне на социални услуги, градския транспорт и други обекти, в които рискът от заразяване е висок; спазване на физическа дистанция от минимум метър и половина; хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности; редовно проветряване; работа от разстояние, при възможност, така и носене на защитна маска на закрито в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, както и по време на различни образователни, спортни, научни и културни дейности и мероприятия, свързани със струпване на хора.

Други задължителни мерки за областите, попадащи в Етап 2, са изискване за допускане на не повече от един човек на осем кв.м. в търговски обекти, ограничаване на свижданията в лечебни заведения и специализираните институции за предоставяне на социални услуги, както и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само свиждания при пациенти с болничен престой над пет дни - по преценка на лекуващия лекар и според здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19.

Ограничават се извънучилищните мероприятия и събирания на деца и младежи.  Остава в сила и провеждането на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести.

Нивото на всеки от етапите се определя на база математически модел, изчисляващ заболеваемостта на двуседмична база и заетостта на болничните легла за интензивно и неинтензивно лечение на пациенти, заразени с инфекцията.

Област Велико Търново е в най-ниския етап – нула, а останалите области все още са в Етап 1.

За да влязат в сила новите мерки, съответните Регионални здравни инспекции (РЗИ) трябва да издадат заповеди.

Такава за София вече беше издадена, тя влиза в сила на 4 август.

За последното денонощие най-много новорегистрирани случаи на COVID-19 има в областите София-град – 644, в Пловдив – 244 и Варна – 142, показват данните на Единния информационен портал. Заболеваемостта в страната от коронавирусната инфекция към 2 август 2022 г. на 14-дневна база е 327 на сто хиляди души население.

На двуседмична база най-висока заболеваемост се отчита в областите София-град – 468 на сто хиляди души население, Варна – 437 на сто хиляди, Силистра – 429 на сто хиляди, Бургас – 394 на сто хиляди, Стара Загора – 386 на сто хиляди.