Първият приоритет на служебното правителство трябва да бъде да не се допусне въвличане на България във войната между Русия и Украйна. Това заяви президентът Румен Радев при представянето на новия служебен кабинет с премиер Гълъб Донев.

Радев използва аргумента за опасността България да бъде въвлечена във войната, когато се обяви против това да дадем оръжие на Украйна.

Той винаги е бил и за "умерена позиция" по отношение на "Газпром".

"Това е четвъртото служебно праивтелство, което назначавам. На вас се пада отговорността да се справите с предизвиктелствата, които бяха спестени на предишните три.

Поемате отговорност в труден момент. Има обществена умора от острото политическо противопоставяне вихреща се инлфация, обедняване, липса на газ за зимата, тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж, разпадаща се пътна мрежа, забуксувала съдебна реформа", каза Радев.

Той допълни, че сигурността е основно предизвикателство, в контекста на войната на Русия в Украйна.

"Напрежението на Балканите отново се покачва. Рискът войната да обхване нови територии е реален. Ваш първи приоритет е да не се допусне въвличането на страната ни в конфликта", каза Радев.

И обяви, че това правителство ще направи последните крачки за влизането ни в Шенген, защото България не може да остане повече в периферията на ЕС.

Като последици от войната президентът посочи глобалната енергийна и продоволствената криза.

Той каза, че ще се изостря социалното напрежение с потенциал  за нови политически и управленски кризи в идните месеци.

"Служебният кабинет и следващите правителства трябва да се водят в дейността си от два важни приоритета – сигурност на доставките и цени на енергоносителите", каза държавният глава.

Румен Радев заяви, че в центъра на дейността на служебния кабинет трябва да бъдат интересите на обикновения потребител и на българската икономика. Той каза още, че гражданите очакват от изпълнителната власт рационални решения.

Друга пагубна последица от войната е продоволствената криза, каза президентът  и добави, че тя настъпва постепенно с повишаването на цените, с разстройването на продоволствения и търговския цикъл  в земеделието.

"Обществото ни очаква да чуе и цялата истина за т. нар. строителство на автомагистрала "Хемус", ремонтите на язовирите и други крупни корупционни проекти", каза президентът.

Радев добави, че Гълъб Донев е негов избор, защото в цялата си дейност до момента е демонстрирал качества и компетентност за отговорни държавни позиции.

"Служебното правителство не е "Б" отбор в управлението на държавата", заяви служебният премиер Гълъб Донев.

И допълни:

"Това не е моя маркетингова приумица, това отсъжда основният закон.  Не губя равновесие от високото, не търся вратичката на закон".

Донев посочи, че знае от личен опит, че отговорността към хората и доверието на хората "те пазят от загуба на равновесие, без значение колко високо в управленската йерархия на държавата се намираш".

Той благодари на президента Радев за доверието, че му е проверил управлението на страната във време, натежало от кризи. Донев изтъкна, че по силата на Конституцията президентът е гарант за министър-председателя и министрите, на които дава своя кредит на доверие.

Той подчерта, че кабинетът няма да разполага със сто дни толеранс, защото му се пада нелеката задача да търси решенията за наследените кризи, без да разполага с механизмите на работещо Народно събрание.

От вицепремиерите и министрите Гълъб Донев очаква работа на сто процента за организирането и провеждането на честни избори, за възстановяване на доверието между институциите, които представляват държавата, за намиране на изход от всички завещани кризи, за сваляне на политическото напрежение, продължаване на работата по Плана за възстановяване и устойчивост.