"Няма да допусна България да бъде въвлечена във война. Предоставяне на оръжия на воюваща страна крие риск за сигурността за българите. Когато някой предлага такова решение, трябва да има аргументация какво предлага, за да се минимизира този риск. И да искаме - в момента нямаме какво да дадем".

Това каза президентът Румен Радев в пореден коментар за изпращането на военна помощ на Украйна. Той допълни, че българската армия е много зле въоръжена, като вина за това имат правителствата, които са управлявали през последните години.

Радев говори и за възможността да се откажем от руския газ и да го заменим с друг. Той изтъкна, че българският народ енергийно е сред най-бедните народи и няма как да плаща по-висока цена.

"Очаквам, че правителството ще вземе мерки по всички кризи около нас. И че ще направят така, че всички промени в цените на електроенергията, на енергоносителите да бъдат поносими за българите", каза той.

Според него мораториумът на цените е бил необходимо решение, за да има време за събиране на информация, анализи и разчети, но сега трябва да има ясни решения.

Радев поиска и визия от управляващите за излизането на битовите потребители на свободния пазар. И се надява това да не става прибързано, както се е случило с бизнеса.

Президентът коментира и появилата се информация, че Спецпрокуратурата разследва в ДАНС контраразузнавачи за шпионаж в полза на Русия.

"ДАНС има здрава имунна система и мисля, че там работят активно, така че да не допускат никакъв пробив в агенцията по отношение на шпионска дейност", смята той.

По отношение на преговорите за еврочленството на Република Северна Македония, Радев заяви, че с еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи са извървели път на осъзнаване, че има проблем. Той изтъкна, че трябва да бъдат предприети мерки за правата на македонските българи, за изкореняване езика на омразата, за ревизия на учебници, така че младите хора да не се възпитават в дух на омраза срещу България.

Според Радев има прогрес в отношенията със Скопие, но въпросът е с какви мекри да се гарантира защитата на нашия национален интерес.