Руският външен министър Сергей Лавров каза днес, че изпращането на миротворци в Украйна може да доведе до пряк сблъсък между Русия и НАТО.

Лавров говори пред студенти от Московския държавен институт за международни отношения, съобщи украинският вестник "Европейская правда".

"Нашите полски колеги вече заявиха, че сега ще има среща на върха на НАТО, трябва да изпратим миротворци. Надявам се, че разбират какъв е залогът.

Това ще бъде същият пряк сблъсък между въоръжените сили на Русия и НАТО, който всички не само искаха да избегнат, но казаха, че това по принцип никога не трябва да се случва“, каза Лавров, цитирани от руски медии.

Миналата седмица Полша заяви, че международна мироопазваща мисия трябва да бъде изпратена в Украйна и да й бъдат предоставени средства за защита.

Полското министерство на отбраната работи по проект за създаване на мироопазваща мисия на НАТО в Украйна, но президентът Анджей Дуда може да отхвърли документа, ако не получи "зелена светлина" от САЩ.

Преди извънредната среща на върха на НАТО утре полското предложение трябва да бъде изпратено в Белия дом за разглеждане от президента на САЩ Джо Байдън.

Полското правителство по-рано заяви, че се готви да представи идеята за мироопазваща мисия в Украйна на срещата на върха на НАТО и на срещата на Европейския съвет, която ще се проведе на 24 март.