Две от лицата от списъка с 19 потенциални престъпници, който премиерът Кирил Петков предаде на "20-ия" (по думите му) - главният прокурор Иван Гешев, вече са обект на досъдебни производства. Това решиха да обявят днес от Върховна касационна прокуратура (ВКП) "с оглед публичност и прозрачност", която държавното обвинение дължало на българското общество.

Това е поредната порция информация към "българското общество", която прокуратурата спуска, като при предкодната стана ясно, че за 8 от лицата нямало нищо като компрометираща информация в службите, а за две от тези осем - съвсем нищо.

В съобщение от ВКП днес, в което се посочват само инициали, зад които се крият лесно разпознаваеми имена, посочват какво до момента се е случило с въпросните лица. Става въпрос за санкционираните по глобалния закон "Магнитски" Александър Манолев и Васил Божков. Материалите за бившия зам.-министър на икономиката и за укриващия се в Дубай хазартен бизнесмен били изпратени на компетентните прокуратури - посочват от ВКП вече известното.

"По отношение на лицето А.М., санкционирано по глобалния закон "Магнитски", е установено, че в Софийска градска прокуратура (СГП) се води досъдебно производство за укриване и избягване на данъчни задължения. С оглед на това материалите от органите на изпълнителната власт, ведно със статиите, са изпратени по компетентност в СГП за преценка за присъединяване на същите към доказателствената съвкупност по делото", заявяват оттам

"Спрямо А.М. Окръжна прокуратура-Благоевград е внесла в Окръжен съд-Благоевград обвинителен акт за неправомерно получаване на средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз", припомнят още от ВКП.

И това, че Манолев е следствен за данъчни престъпления, и това, че е подсъдим за измама с европарите за къщи за гости, са отдавна извести факти.

Както е известно, Манолев бе готвен за министър, когато гръмна скандалът с това, че е харчил неправомерно еврофондове за къщи за гости, използвани обаче за лични цели. Иначе според САЩ Александър Манолев е участвал в корупционни дейности, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в неговите демократични държавни институции и обществени процеси, включително използвайки политическото си влияние и длъжностни правомощия за лична изгода".

По отношение на второто лице - В.Б. (разбирай, Васил Божков), прокуратурата съобщава, че е... "установено, че е един от санкционираните български граждани по глобалния закон "Магнитски".

"Лицето е привлечено в качеството на обвиняем по наблюдавани досъдебни производства от Специализираната прокуратура (СП), с оглед на което материалите от МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП, касаещи В.Б., и медийните публикации, са изпратени в СП по компетентност", посочват от ВКП.

Както е известно, Васил Божков избяха в Дубай малко преди ареста си в България и повдигането на обвинения, които в рамките на две години набъбнаха до 18 на брой. 

Така че, това отчитат днес подопечните на Иван Гешев - вече известното. Като обаче на финала не пропускат да отбележат, кой трябва да е първоизточникът на информацията, в т.ч. за медиите:

"С цел обективност и информираност призоваваме представителите на медиите и българските граждани да се осведомяват за действията на прокуратурата от достоверни източници с оглед препятстване разпространението на невярна или манипулативна информация".