Олексий Арестович, съветник в администрацията на украинския президент, каза, че очаква активната фаза на руската инвазия да свърши до края на април, тъй като руското настъпление вече е спряло в много региони, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Арестович заяви пред местна телевизия, че Русия вече е загубила 40 процента от въоръжените си сили и допълни, че според него няма сериозна опасност от ядрена война.

Агенция Ройтерс отбелязва обаче, че не е успяла да потвърди твърденията на Арестович чрез независим източник.

Москва обвини днес Съединените щати, че пречат на преговорите между Русия и Украйна, предаде Франс прес.

"Преговорите са трудни, украинската страна постоянно сменя позицията си. Трудно е да се освободим от впечатлението, че нашите американски колеги ги държат за ръката", заяви руският външен министър Сергей Лавров в реч пред студенти от Московския държавен институт по международни отношения, като визираше украинските участници в преговорите.

"САЩ просто изхождат от принципа, че не е в техен интерес този процес да приключи бързо", каза още Лавров.

"Западните страни искат да играят ролята на посредници. Не сме против тази идея, но си имаме червени линии", изтъкна руският министър.

Лавров обвини Запада, че "залива Украйна с оръжия", чието предназначение е според министъра възможно най-много да удължи сраженията между Москва и Киев.

Руското министерство на външните работи съобщи днес, че Русия и Украйна два пъти са си разменили пленници след началото на руското нахлуване в Украйна, но не уточняви датите или броя на пленниците, предаде Франс прес.

„Министерството на отбраната на Русия организира ежедневно хуманитарни коридори и евакуация на цивилни от населените места. Освен това са осъществени две размени на пленници между Русия и Украйна“, се посочва в комюнике на министерство, без да се дават допълнителни подробности.

В понеделник Татяна Москалкова, делегатът по правата на човека към Кремъл, спомена за размяна в Украйна на девет руски пленници за Иван Фьодоров, кмета на Мелитопол, украинския югоизточен град, превзет от Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, запитан днес по този въпрос, не пожела да отговори.

„Вече има информация за размяната на кмета на Мелитопол. Други размени няма“, каза от своя страна вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук, без да уточнява детайли.