Образувано е досъдебно производство срещу вицепремиера Асен Василев, съобщи вътрешният министър Бойко Рашков.

Производството е за престъпление по служба.

По думите му сигналът е дошъл от фирма „Инса Ойл“.

На 15 март компанията действително внесе сигнал в прокуратурата, след като в "Защо, г-н министър" по bTV вицепремиерът заяви, че "Инса ойл" и "Сакса" са двете вериги бензиностанции, които са вдигали цените нагоре, без да има предпоставка за това".

Според фирмата на Георги Самуилов по-малките играчи на пазара са били привикани на среща "с неясен контекст", след като са предложили конкретни мерки за намаляването на цените, а с действията си правителството толерира "Лукойл".

„Не е образувано досъдебно производство срещу Асен Василев, защото в Наказателно-процесуалния кодекс се казва, че досъдебно производство се образува за извършено престъпление, а не срещу лице. Фигурата на обвиняем излиза само след достатъчно събрани доказателства за извършено престъпление“, уточни за bTV говорителят на спецпрокуратура Христо Кръстев.

(Бел. ред . - всъщност това не е опровержение, а стандарно обяснение на законовата процедура, според която делото първо винаги е за деянията, а не за определено лице.)

По-късно на брифинг по друг повод информацията коментира и премиерът Кирил Петков:

"Това, за което бях информиран - не съм получил официално от прокуратурата, но ако е вярно, това е пълно безобразие.

Те не можаха да направят досъдебно производство две години за другия казус, сега за няколко часа направиха за една от компаните, виновни за част от паниката за горивата. Надявам се, че не е вярна новината, но ако е вярна - просто срам", каза Петков.

(Бел .ред - естествено, процесуално погледнато, той няма в какво качество и да очаква бъде информиран "официално" от Спецпрокуратуата.)