Енергийната компания "Инса ойл" - една от двете обвинени в неоправдано високо увеличение на цените на бензина и дизела при паническото запасяване преди две седмици, дава финансовия министър Асен Василев на прокуратурата. 

Причината - именно от вицепремиера името на компанията бе замесено в скандала още в неделя, по време на предаването "Защо, господин министър?" по бТВ. Освен "Инса", Василев заяви, че вина има и "Сакса ойл".

И въпреки че точно такива са и изводите на Комисията за защита на конкуренцията, която обяви, че двете фирми "неоснователно са фиксирали цени", то днес "Инса" твърди, че няма нищо общо и дори намеква за опити на Василев за оказване на натиск. 

"В отговор на това бяхме извикани на среща на „4 очи“ с неясен контекст, за която ще бъдат сигнализирани Прокуратурата на Република България,  европейския комисар по енергетиката Кадри Симсон", подробности обаче няма. 

Освен това от "Инса" твърдят, че именно Василев наруишавал конкуренцията, толерирайки "Лукойл", за сметка на другите. Това заключение е странно, имайки предвид, че министърът на финансите говори за рафинерията в Бургас, която е разпространител. Според "Инса" руската фирма продавала под пазара. 

"Още по-скандално е, че усвоения от това ресурс вероятно отива за финансиране на войната в Украйна тогава, когато Народното събрание на България ясно е изразило позиция в подкрепа на наложените международни икономически санкции и рестрикции. 

Министърът на финансите Асен Василев публично призна за уговорка с фирмата с господстващо положение на пазара, в резултат на която е наложено манипулиране на ценовите нива на горивата. По този начин е реализирана намеса с непазарни механизми на конкурентен пазар. Това поставя в неравностойно положение българските вносители на горива и представителите на международните вериги", пишат от "Инса". 

Фирмата казва и че нямало доказателства за нейната вина, а и че по същото време цените на дизела и бензина в съседните на България – Румъния и Сърбия, бележат аналогичен скок. Това е по същество невярно - цените са еднакви, но заради по-високите акцизи в Румъния и Гърция, а не заради скок в цените. Докато "Инса" е показала цени скочили с поне 30 ст. средната цена на скока в Румъния беше около 7-8 ст.  

Припомняме, че "Инса ойл" стана рязко един от големите играчи с вноса на горива у нас и много бързо се наложи на пазара, от скоро има и свои бензиностанции. Собственост е на Георги Самуилов, близък до Делян Пеевски. Той изкупи и огромна част от спорните имоти на депутатата, буквално месеци преди санкциите "Магнитски" да го ударят. 

Ето цялата позиция на "Инса ойл":

Във връзка с изказването на Вицепремиера и Министър на финансите Асен Василев в предаването на БТВ: „Защо, господин министър?“, от „ИНСА ОЙЛ“ заявяваме, че още на 5 януари 2022 г. заедно с други български петролни компании сме предложили на правителството конкретни мерки, които да намалят цените за българските потребители. В отговор на това бяхме извикани на среща на „4 очи“ с неясен контекст, за която ще бъдат сигнализирани Прокуратурата на Република България,  европейския комисар по енергетиката Кадри Симсон. 


Междувременно пред очите на българското общество и бизнес се толерира една-единствена компания, която е почти монополист на пазара на горива, да продава на цени под пазарните. Още по-скандално е, че усвоения от това ресурс вероятно отива за финансиране на войната в Украйна тогава, когато Народното събрание на България ясно е изразило позиция в подкрепа на наложените международни икономически санкции и рестрикции. 
Министърът на финансите Асен Василев публично призна за уговорка с фирмата с господстващо положение на пазара, в резултат на която е наложено манипулиране на ценовите нива на горивата. По този начин е реализирана намеса с непазарни механизми на конкурентен пазар. Това поставя в неравностойно положение българските вносители на горива и представителите на международните вериги. 

В интервюто си пред БТВ Министърът на финансите не представи никакви смислени и категорични аргументи за обвиненията си за всяване на паника на пазара на горива. Още повече той си спести факта, че по същото време цените на дизела и бензина в съседните на България – Румъния и Сърбия, бележат аналогичен скок. 

В кризисната ситуация за която говори и Министър-председателя Кирил Петков се очаква правителството и бизнеса да гледат в една посока и да работят за подкрепа на обществото и тези, които ще бъдат най-засегнати от последствията. Политизирането на икономически теми, не водят до трайно решаване на задаващата се криза в сферата на горивата, нито до цялостно стабилизиране на сектора.