"Засега цената на топлинната енергия, определена на 1 юли остава непроменена, но ако има драматична промяна в цената на компонентите и на природния газ, е възможно да се стигне до актуализиране на 1 януари догодина."

Това заяви днес пред БНТ новият-стар председател на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Той пое поста отново след като Конституционния съд обяви, че изборът на Станислав Тодоров е незаконен.

Днес Иванов потвърди, че КЕВР най-вероятно ще утвърди исканото от "Булгаргаз" над 50% увеличение на цената на природния газ за август. Според Иванов енергетиката както у нас, така и в ЕС изпитва изключителни трудности и доминиращият факт е руската агресия в Украйна. Все пак призна, че по отношение на газа КЕВР няма кой знае какви правомощия да влияе. 

"При цена от почти 300 лв./MWh започваме дейност да търсим нормативна промяна, която да гарантира изпълнение функциите на обществения доставчик "Булгаргаз" до регулирания пазар - където са топлофикациите и газоразпеделителните дружества. За тях категорично доставките трябва да бъдат на принципа на минимални разходи", каза още той. 

Припомни, че топлофикациите ползват около 30% от общото потребление на природен газ у нас и че за тях доставките са потвърдени. 

По думите му е трябвало още от 31 март, след издаването на указа на Владимир Путин за плащанията в рубли, "Булгаргаз" и правителството да започнат разговори за подписване на дългосрочен договор за доставки на природен газ. Подчерта, че възможно най-скоро трябва да се пусне в експлоатация интерконекторът Комотини - Стара Загора.

"Има подписан Акт 14, предстои подписването на актовете 15 и 16. Цените там са изключително атрактивни за България, много по-ниски от спот пазара, включително и цените на втечнения природен газ. Ако това се случи, българските граждани още през октомври ще усетят намаление на цените"

Другото важно за страната ни е завършването на терминала в Александруполис до края на 2023 - тъй като участваме в него с 20%.

"Тогава няма както сега да се казва, че няма слотове, където да се разтоварят танкерите, а България ще има гарантирани доставки именно на базата на този терминал с регазификация"

В КЕВР още не са получени документи за поръчаните 7 карго кораба с втечнен газ от правителството на Кирил Петков, каза Иван Иванов. По думите му танкерите са по-леката страна на доставките, а КЕВР още днес ще поиска спешна среща със служебния министър на енергетиката.

Иванов отново заяви, че има документи, които могат да докажат, че "Булгаргаз" е купувал през "посредник" отново руски газ след спирането на доставките от "Газпром" и това е увеличило цената с 20%. За кой месец и спрямо коя база - не стана ясно. 

Припомняме, че България никога не е казвала, че няма да купува руски газ. България отказа да изпълни ултиматума на една-единствена руска търговска компания - "Газпром". След като страната беше зависима за 90% от доставките си от Москва и след като "Газпром" спря да изпълнява своите задължения, "Булгаргаз" все пак някак трябваше да доставя газ и затова използва услугите на т.нар. от Иванов и опозицията "посредници". Те в целия останал свят се наричат търговци.