"Ние не затваряме страницата "Газпром", стига да има гаранции, че няма да има рискове за "Булгаргаз" при промяна на условията."

Това заяви днес пред Нова председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски. Държавната компания е обществен доставчик и отговаря за сигурността на получаването на синьо гориво у нас. 

"Въпреки че в момента няма доставки, все още текат разговори. Ние не знаме как ще се развие кореспонденцията, но има вероятност за възобновяване на доставките. Това е един казус, който не е затворен напълно. Става дума за договора, който имаме до края на годината. Хипотетично е възможно те да променят условията си", подчерта той. 

Думите му идват на фона на все по-засилващите се съмнения, че служебното правителство на Румен Радев ще опита да поднови доставките от руската компания, която ги прекрати на 27 април в нарушение на дългосрочния ни договор и в нарушение на международния правов ред. 

Топчийски призна, че втечненият газ може да осигури по-ниска цена, но само при подписан дългосрочен договор с компания-доставчик, какъвто България няма. 

"Неговата цена силно се определя от котировките в Европа. Доставчиците му са частни компании, които също гледат своя интерес и се реферират към пазарните цени. Така че, не може да се вземат много лесно доставки, дори по дългосрочни договори, на прекалено ниски цени. Това, което от много време се върти в медиите, за 3-4 пъти по-ниска цена на втечнения газ, всъщност е презумпцията за дългосрочен договор, който влиза в сила след 1,2 или 3 години на база на моделите, които компаниите за втечнен газ използват", каза той. 

Шефът на "Булгаргаз" подчерта, че офертата за танкерите с втечнен газ, получена от кабинета „Петков” е приета под условие. 

"Условието е да се осигури инфраструктурата за седемте карга. Възможно е това да се направи – единият от слотовете за октомври е осигурен. Ние работим по тези за ноември и декември. Проблемът е наистина за последните два месеца, тъй като слотовете за последните два месеца на годината са кът. Защото те се продават година по-рано и са препродадени."

Според председателят на СД на "Булгаргаз" в момента се намираме във втората вълна на газовата криза. 

"В момента сме във втора вълна на газовата криза след февруари-март, когато избухна войната. Миналия месец имаше леко успокоение на пазарите. За съжаления заради по-ниските доставки по „Северен поток” цените се вдигнаха. Надяваме се малко да се успокои ситуацията и са предприети стъпки – така че фокусът наистина е в отоплителни сезон"