Фондовата борса в Москва започна отново работа, месец след като бе затворена на 25 февруари - ден след инвазията в Украйна. Рестартът бе отбелязан с ръст на местните акции и с опит за стабилизиране на рублата. 

Все пак трябва да се има предвид, че руската централна банка все още се притеснява от борсовите играчи и затова ограничи работното време до 14 ч. днес. 

Широкият референтен местен индекс MOEX, деноминиран в рубли, подскочи днес с 10%, благодарение на лекото повишение на иначе тотално сринатите акции на "Газпром", "Сбербанк", "Роснефт" и банката ВТБ (VTB Bank). Техните акции се търгуват до около 3 долара на парче. 

Капиталовите конроли на ЦБР обаче остават в сила. Идеята им е да гарантират някаква фискална стабилност. Забранени са т.нар. "къси продажби" и докато на местните (руските) инвеститори е разрешено да търгуват относително свободно, нерезидентите (чуждестранни) инвеститори не могат да участват на пазара, посочва "Файненшъл таймс".

Нерезидентите пък все още не могат да продават акции - нито в долари, нито в рубли. Също така всичките средства, реализирани от продажбите на акции на Московската борса, ще трябва да останат в Русия.

Какво означава това? Че днешните ръстове на борсата са меко казано "изкривено огледало" и не би трябвало да се приемат за чиста картина. Твърде вероятно е просто да е изтекла информацията, че МФ на РФ се готви да изкупува акции на закъсалите компании. За целта са предвидени около 12 млрд. долара.

Капиталовият контрол и решението да се приемат плащания в рубли за газ от "неприятелски държави" пък стабилизира леко рублата до около 100 рубли за долар, но това е по-официалния курс на ЦБР. "На улицата" нещата са различни.