Генералния секретар на ООН Антониу Гутериш настоя за специално данъчно облагане на петролните и газовите компании, предаде Би Би Си, цитирана от БНР.  Той каза, че е "неморално" за тези фирми да печелят от кризата.

Думите му идват в момент, когато увеличените цени на енергийните суровини заради войната в Украйна доведоха печалбите на тази индустрия до нови висоти. Общо четири от най-големите енергийни компании – "Ексън" (Exxon), "Шеврон" (Chevron), "Шел" (Shell) и "Тотал" (TotalEnergies), са спечелили почти $51 млрд. през второто тримесечие на 2022 г., което е близо два пъти повече в сравнение с периода преди година.

"Тази грозна алчност наказва най-бедните и най-уязвими хора, като унищожава единствения ни общ дом", каза Гутериш.

"Настоявам правителствата да облагат тези прекомерни печалби и да използват парите за подкрепа на най-уязвимите хора в тези трудни времена."

Гутериш предупреди, че високите енергийни цени ще имат широкообхватни последствия за домакинства и правителства.

"Много развиващи се страни, затъващи в дългове без достъп до финансиране, докато се борят за възстановяване от пандемията от Covid-19, могат да се окажат на ръба", каза той и добави:

"Вече виждаме предупредителни сигнали за вълна от икономически, социални и политически катаклизми, която няма да остави незасегната страна".