Руски прокурор поискаха днес девет години и половина затвор за американската баскетболна звезда Бритни Грайнър, предаде Асошиейтед прес.

Процесът наближи своя край близо шест месеца след ареста на Грайнър на московско летище по дело, което достигна до най-високите нива на дипломацията на САЩ и Русия, като Вашингтон предложи размяна на затворници.

Въпреки че осъдителната присъда е почти сигурна, като се има предвид, че руските съдилища рядко оправдават обвиняеми и Грайнър призна, че е имала флакони с масло от канабис в багажа си, съдиите имат значителна свобода при определяне на присъдата.

Адвокатите на Грайнър от центъра "Финикс Мъркюри" (Phoenix Mercury) и двукратната олимпийска златна медалистка твърдят, че тя не е имала престъпни намерения и че флаконите са се озовали в багажа ѝ при опаковането му набързо. Те са представили  свидетели от руския отбор, за който тя играе извън сезона на Женската национална баскетболна лига и писмени показания от лекар, който каза, че й е предписал канабис за лечение на болка.

Руската адвокатка на Грайнър Мария Благоволина твърди, че подзащитната ѝ е донесла флаконите със себе си в Русия по невнимание и е използвала канабис само за лечение на болката си от контузии, претърпени в кариерата ѝ. Тя каза, че е използвала маслото от канабис само в Аризона, където медицинската марихуана е законна.

Не е ясно кога ще бъде обявена присъдата. Ако Грайнър не излезе на свобода, Вашингтон ще се опита да я размени срещу руски търговец на оръжие, излежаващ присъда в САЩ, посочва АП.

Преди да започне процесът й през юли, Държавният департамент я определи като „неправомерно задържана“, премествайки нейния случай под надзора на своя специален президентски пратеник по въпросите на заложниците, на практика - главния преговарящ на правителството за заложниците.

Тогава, миналата седмица, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън направи изключението да разговаря с руския си колега Сергей Лавров, призовавайки го да приеме споразумението, според което Грайнър и Пол Уилън, американец, затворен в Русия по дело за шпионаж, ще бъдат освободени.

Разговорът между Лавров и Блинкен беше първият известен контакт на най-високо ниво между Вашингтон и Москва, откакто Русия изпрати войски в Украйна преди повече от пет месеца. 

Хора, запознати с американското предложение, твърдят, че то предвижда размяната на Грайнър и Уилън за известния търговец на оръжие Виктор Бут, който излежава присъда в затвор в Съединените щати. Това подчертава обществения натиск, пред който е изправен Белият дом, за да освободи Грайнър.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза в понеделник, че Русия е дала „недобронамерен“ отговор на САЩ. Американските представители смятат руското контрапредложение за несериозно. Жан-Пиер отказа подробности.

Руски официални лица се присмяха на изявленията на САЩ по случая, заявявайки, че те показват неуважение към руското правосъдие. Москва призова Вашингтон да обсъди въпроса чрез „тиха дипломация без издаване на спекулативна информация“, отбелязва АП.