1496 са новорегистрираните случаи на COVID-19 у нас, съобщава днес Единният информационен портал.

Те представляват 24 на сто от направените 6228 теста.

За изминалото денонощие четирима пациенти са починали от усложнения, причинени от COVID-19.

С тях жертвите на коронавируса у нас от началото на пандемията стават 37 424.

В болница с COVID-19 в момента са 1 066 души и 56 от тях са в интензивни отделения.

Общо поставените дози ваксини у нас са 4 485 406, от които 3 535 - през последното денонощие.

Общият брой на лицата със завършен ваксинационен курс е малко над 2 милиона, а реваксинирани са 834 571.

66.38% от случаите за денонощието и 50% от починалите през него не са ваксинирани.

Не са ваксинирани и близо 73% от новопостъпилите с болница с коронавирус, които за отчетения период са 148.

Най-много новорегистрирани случаи за последното денонощие има в областите София-град – 353, Пловдив – 128, Бургас - 114.

Най-малко новозаразени са отчетени в областите Монтана – 7, Видин – 10, Разград – 13, Смолян – 13, сочат още данните от портала. Заболеваемостта в страната от коронавирусната инфекция към 5 август 2022 г. на 14-дневна база е 331 на сто хиляди души население.

На двуседмична база най-висока заболеваемост от COVID-19 се отчита в областите Силистра – 471 на сто хиляди души население, София-град – 455 на сто хиляди, Варна – 398 на сто хиляди, Стара Загора – 398 на сто хиляди, Бургас – 383 на сто хиляди.   

Според картата за епидемичната обстановка областите София-град, Силистра и Варна са в етап две. Останалите области в страната са в етап едно. Нивото на всеки от етапите се определя на база математически модел, изчисляващ заболеваемостта на двуседмична база и заетостта на болничните легла за интензивно и неинтензивно лечение на пациенти, заразени с инфекцията.

Според Националния оперативен план на Република България за справяне с пандемията от COVID-19, приет от Министерския съвет на 14 юли 2022 г., за областите, попадащи в етап две, се предвиждат освен въведените в етап едно мерки - носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, в обекти за предоставяне на социални услуги, градския транспорт и други обекти, в които рискът от заразяване е висок; спазване на физическа дистанция от минимум метър и половина; хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности; редовно проветряване; работа от разстояние, при възможност, така и носене на защитна маска на закрито в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, както и по време на различни образователни, спортни, научни и културни дейности и мероприятия, свързани със струпване на хора.

Други задължителни мерки за областите, попадащи в етап две, са въвеждане на изискване за недопускане на не повече от един човек на осем кв.м. в търговски обекти, ограничаване на свижданията в лечебни заведения и специализираните институции за предоставяне на социални услуги, както и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само свиждания при пациенти с болничен престой над пет дни - по преценка на лекуващия лекар и според здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19; ограничаване на извънучилищните мероприятия и събирания на деца и младежи. Етап две предвижда и други задължителни мерки, отнасящи се за училищата.

Остава в сила и провеждането на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести, предаде БТА.