Тайванската президентка Цай Ингвен снощи окачестви военните учения на Китай в близост до Тайван като "проява на безотговорност не само по отношение на Тайван, но и спрямо международната общност", предаде ДПА.

Във видео обръщение Цай призова Пекин да действа "рационално и сдържано". В същото изявление тя изтъкна, че Тайван не желае по-нататъшна ескалация на отношенията с Китай, но ще защитава суверенитета си.

Тайванското правителство полага усилия, за да гарантира нормалното функциониране на пристанищата и летищата на острова и стабилността на финансовите пазари, изтъкна Цай Ингвен.

Тайванската лидерка благодари на страните от Г-7 за това, че призоваха Пекин да се въздържа от "агресивна военна дейност" в региона.

"Полагаме усилия за съхраняването на статуквото в региона на Тайванския проток и винаги сме готови за конструктивен диалог", каза още президентката.

САЩ също осъдиха изстрелването на китайски ракети край острова. Държавният секретар Антъни Блинкън обяви, че "няма обосновка за тази екстремна и диспропорционална" военна агресия.

Китай наложи санкции на Пелоси

КНР санкционира председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси.

Причината - посещението ѝ в Тайван.  

Пекин не уточни какви ще бъдат последиците за американката от тези санкции, но в миналото на санкционираните от комунистическата страна лица се е забранявало да влизат в Китай, обяснява "Блумбърг". Ако мярката срещу Пелоси е идентична, тя ще има по-скоро символичен ефект.

САЩ все още отказват да санкционират колегата на Пелоси в Китай - председател на Постоянния комитет на Националния народен конгрес на Китай Ли Жанжу, който е главен отговорник за новия закон за националната сигурност в Хонконг.