Бившият главен редактор на независимото руско радио "Ехото на Москва" Алексей Венедиктов публикува снимка, на която се вижда свинска глава в перука пред входната врата на апартамента му. На самата врата пък е залепен стикер с герба на Украйна и надписа "еврейско прасе".

Венедиктов публикува и изображение на мъж, облечен като куриер на фирмата "Delivery Club", който прави снимка на оставената пред вратата свинска глава. Представители на фирмата се свързаха с журналиста и увериха, че на снимката се вижда мъж в остаряла униформа и с раница, която не е издавана на търговци от две години. Освен това от "Delivery Club" посочват, че за дома на Венедиктов не е имало поръчки, предаде "Новая газета".

В началото на март Венедиктов обяви, че той и членовете на семейството му са получили повече от сто заплашителни съобщения.

"Дойдоха 127 текстови съобщения - запазих ги, разбира се, не всички. В навечерието на буквално цялата история. Усещането, че всички са работили заедно: първо заплахи, след това предупреждение, след това изключване", каза журналистът в ефира на "Ехото на Москва".

През 2009 г., в нощта на 5 февруари, Венедиктов, прибирайки се вкъщи, открива дънер пред вратата на апартамента си, в който е забита брадва.

Роскомнадзор, по искане на Генералната прокуратура, блокира достъпа до уебсайта на радиостанцията "Ехото на Москва". След това бордът на директорите на медията реши да ликвидира радиото и сайта.