Русия изгони 14 служители на дипломатически мисии и консулски служби на България. Това стана ясно от съобщение на сайта на руското външно министерство. Нотата бе връчена на българския посланик в Русия Атанас Кръстин.

"Тази мярка е отговор на немотивираното решение на българската страна да обяви за "персона нон грата" и неприемливи 70 служители на задграничните ни мисии, да въведе квоти за числеността на дипломатическия и административно-техническия персонал на Русия в България, както и да затвори временно Генералното консулство на Руската федерация в Русе. Искаме да подчертаем, че отговорността за последствията от тези контрапродуктивни стъпки е изцяло на правителството на България, оглавявано от г-н Петков".

По-късно стана ясно, че Русия е изгонила 4 български дипломати и 10 технически служители от мисиите. 

Руското министерство подчертава, че "подобни действия не само нанасят значителни щети на традиционните връзки между нашите страни и нарушават правата на сънародниците, загубили достъп до консулски услуги, но и свидетелстват за по-нататъшната деградация на колективния Запад, който е готов да пожертва интересите на партньори, за да навреди на Русия".

"Безусловното официално придържане на София към тази разрушителна линия е достойно за съжаление. Ние сме убедени, че неприятелските стъпки спрямо Русия нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ".