След поредица от противоречиви съобщения местната власт в Мариупол се опасява, че руската бомбардировка на драматичния театър в обсадения украински град на 16 март е убила близо 300 души, предаде Франс прес днес.

"От очевидци се появи информация за това, че в Драматичния театър на Мариупол в резултат на бомбардировката от руски самолет са загинали около 300 души", се казва в съобщение на градския съвет в приложението "Телеграм" , цитирано от сайта НВ.

 
По сведения на местните власти около 1300 души са се криели в подземието на театъра, когато той беше бомбардиран и повече от надземната му част беше разрушена.
 
После градската управа съобщи, че 130 души са били изведени невредими от бомбоубежището и че то е удържало на удара.
 
Местният омбудсман Людмила Денисова се усъмни в това, изтъквайки далече по-големия брой на укривалите се от бомбите.  На 18 март тя каза, че съдбата на повечето от тях остава неизвестна и че спасителите още разчистват останките. Последва официално съобщение на градския съвет, че в театъра не е имало убити, а само ранени, един от които - тежко.
 
 
Мариуполският театър беше превърнат в най-голямото скрвалище за жителите на града, загубили домовете си заради руския обстрел. Поради ожесточените боеве, които се водят наблизо, спасителите дълго време не можеха да стигнат до развалините, посочва украинският информационен сайт НВ.
 
На 17 март украинският депутат Сергей Тарута каза, че въпреки руската бомбардировка укриващите се в сградата цивилни са успели да оцелеят. 

Ройтерс публикува сателитни снимки на на театъра от частната американска компания "Максар текнолъджис" (Maxar Technologies), направени на 14 март. От двете страни на сградата върху асфалта има големи надписи с бяла боя на руски език: "Деца".

Украинското външно министерство заяви, че Русия целенасочено е атакувала място за масово събиране на цивилни, извършвайки военно престъпление.

Ръководителят на екипа на Службата на ООН за правата на човека в Украйна днес заяви, че наблюдателите са получили повече информация за масови гробове в Мариупол, включително за един, в който изглежда са били открити 200 тела, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

"Получаваме все повече информация за масови гробове там", каза пред репортери Матилда Богнер, говорейки чрез видеовръзка от Украйна, и добави, че някои от доказателствата са получени от сателитни снимки.

Службата на ООН за правата на човека, която има около 50 служители в Украйна, досега е преброило 1035 цивилни жертви, откакто Русия нахлу на 24 февруари.

Журналист на Ройтерс, който в неделя се добра до част от Мариупол, държана от руските сили, видял няколко тела, лежащи край пътя и група мъже, които копаят гробове в тревата край пътя.

Екипът на Богнер проучва предполагаемите нарушения на човешките права, като например съобщенията, че руските сили са застреляли и убили в колите им цивилни, когато са бягали; десетки случаи на изчезвания на украински служители и журналисти и насилственото извеждане на цивилни граждани в контролирана  от Русия територия.

Русия, която нарича действията си от 24 февруари насам "специална операция", отрича действията й да са насочени срещу цивилни в Украйна.

Мариупол, който е една от точките на най-ожесточени боеве в Украйна, е почти изцяло разрушен. Градът, с население в мирните времена от 440 хил. души, е под постоянен руски обстрел от сушата и от морето, защото е стратегическо пристанище на Азовско море и би осигурил на Русия пълен контрол над бреговете му и връзка между сепаратистките анклави в Източна Украйна и анексирания през 2014 г. от Москва полуостров Крим.

Десетки хиляди цивилни успяха да избягат от Мариупол по несигурни временни хуманитарни коридори, но според украинския президент Володимир Зеленски около 100 хил. души остават блокирани сред руините без ток, течаща вода, храна и лекарства. Използвайки кратките паузи между канонадите, местните жители заравят телата на убитите си съграждани в общи гробове.